Urinarne infekcije prete, čaj protiv ešerihije koli po receptu starom 60 godina

Infekcije mokraćnih kanala su veoma uporne i umeju da stvore velike probleme. Kako biljke mogu da pomognu, otkrivamo u našoj redovnoj rubrici „Tajna bilja“.

Odličan biljni lek za lečenje urinarnih infekcija, upala mokraćnih kanala i bešike je breza. Kako je istakao Momčilo Antonijević, mladi list ove biljke koji se sakuplja u aprilu ili maju je odličan lek i svaka kućna biljna apoteka treba da ga ima.

„List breze sadrži flavonoide, metil-salicilat, tanine… kompleksnog je sastava. Čaj od breze priprema se na malo drugačiji način. List breze je poželjno kuvati, za razliku od biljaka koje imaju eterična ulja u sebi. Treba biti obazriv sa ovim čajem kod dece do 12 godina i trudnica“, istakao je travar.

Naveo je da je dobro list breze pomešati sa brusnicom i vranilovom travom, pa napraviti čaj za trudnice i malu decu.

Čajevi, tinkture ili kapsule sa suvim ekstraktom mogu biti od velike pomoći. Njihova značajna prednost je to što bakterije ne mogu postati rezistentne na sastojke etarskih ulja koja su najčešći aktivni princip delovanja antiseptičkih biljaka (to je tako jer su etarska ulja veoma složene smeše organskih jedinjenja).

„Čajno drvo i vranilova trava istovremeno deluju i na bakterije i na gljivice. Ovo je važno, jer kada koristite lekove protiv gljivica, oslobađate prostor za razmnožavanje bakterija i obrnuto, kada koristite dugo antibiotike pojave se gljivice“, objašnjava Antonijević.

Ističe i da je kleka biljka koja deluje antiseptično i bori se protiv različitih vrsta bakterija, ima antivirusno delovanje, a preporučuje se kod urinarnih infekcija koje se stalno vraćaju. Poželjno je pojesti po nekoliko bobica kleke tokom dana. Kleku ne treba da upotrebljavaju deca mlađa od 10 godina.

Rujevina se koristi kao provereni lek za bubrežne bolesti i urinarne infekcije. Posebno dobro deluje na ešerihiju koli. Uporne infekcije mokraćnih kanala mogu se lečiti čajem od lista divlje kruške.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије