Kako na vreme prepoznati autizam kod deteta

Autizam nije retka pojava, obuhvata 0,6 odsto populacije. U Evropi postoji oko pet miliona osoba sa autizmom, a u Srbiji nekoliko desetina hiljada.

Osobe sa tim poremećajem uglavnom su prosečno ili natprosečno inteligentne, pa od njih možemo i da učimo, ali, treba znati i kako da im pomognemo u školi, na fakultetu, poslu...

Drugi april je Svetski dan autizma. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, dr Jelena Đorđević, direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, istakla je da je ta klinika nosilac tradicije u dijagnostici i lečenju razvojnih neuroloških i psihijatrijskih poremećaja.

Uz oslanjanje na tradiciju, iskustvo i znanje i razumevajući potrebe stanovništva, prošle godine je otvoren Centar za autizam.„Centar radi po principu dnevne bolnice i ovo je mesto gde pacijenti mogu da dobiju multimodelni pristup dijagnostici za različita oboljenja, kao i logopedski tretman“, rekla je doktorka.

Istakla je da je autizam jedan složeni neurorazvojni poremećaj koji podrazumeva deficite u socijalnoj interakciji, stereotipno i repetitivno ponašanje i restriktivna interesovanja.

„Kako i kada roditelj treba da posumnja da postoji neki problem -  prvi znaci su tu tokom prve godine života. Znaci su da beba na uzrastu od 12 meseci ne brblja i nema smislenih reči, kao i da ne povezuje dve reči oko druge godine, nema dokaznih gestova i dete je odsutno. Simptomi se nekada i ne primete, a kasniji znaci su fokusirani na izolovanost deteta, koje ima neobičan, robotizovan govor, a često i ritualna ponašanja u dnevnim aktivnostima“, objasnila je direktorka Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. 

Napominje da je 2. april Svetski dan autizma, pa je Klinika  organizovala niz aktivnosti koje će biti posvećene porodicama sa autizmom.

Plavo je simbol i boja autizma. A u klinici će biti organizovani različiti programi i predavanja, kao i kulturna dešavanja i koncerti u Beogradu.

уторак, 27. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво