Čaša vode i pomorandža – idealna kombinacija za početak dana

Buđenje, naročito ako nam alarm prekida san, je vrsta šoka za naš organizam. Kako da se najbolje pripremimo za izazove koje nam donosi novi dan? Da li je dovoljna samo jutarnja kafa ili valja uključiti još ponešto, objašnjava gastroenterolog, prof. dr Vojislav Perišić.

Prva stvar koju posle buđenja treba da uradimo je da poboljšamo cirkulaciju, pre svega mikrocirkulaciju u srcu i mozgu, naglašava profesor Perišić.

„Prvo što posle buđenja treba da uradimo je da popijemo 200 mililitara soka ili vode. Tečnost unosimo kako bismo povećali cirkulacijski volumen, poboljšali cirkulaciju u srcu i mozgu, čime će automatski dotok kiseonika i šećera biti bolji“, dodaje gastroenterolog.

Najbolje bi bilo dan započeti niskomineralnom vodom sa dosta magnezijuma jer magnezijum poboljšava mikrocirkulaciju i opušta spazme krvnih sudova, preporučuje dr Perišić. Ako uzimamo sok od narandže, najbolje je da bude sa pulpom, mada je mnogo bolje da pojedemo celu pomorandžu, nego da cedimo sok, pre svega zbog celuloze i sprečavanja opstipacije.

„Ako ne ispraznimo ujutru creva, ceo dan će postojati kortikalna aktivnost suzbijanja pražnjenja creva, što je permanentna iritacija našeg tela tokom celog dana“, ističe profesor.

Kafa kao najbolji antioksidans

Profesor Perišić naglašava da je kofein glavni antioksidans. Unosimo dosta hemikalija, takozvanih ksenobiotika, u organizam. Da bismo ih izbacili, oni moraju da budu obrađeni u jetri. Ukoliko ne unosimo antioksidanse to je permanentno bombardovanje genetskog materijala i direktan put u kancer, naglašava profesor.

Koliko kafe treba popiti je krajnje individualno, ali preporuka je tri šolje kafe dnevno.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво