Edukacijom mladih protiv pušenja

Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je program obuke „Misija: Kiseonik“. Naime, evropska organizacija „Propalšn“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i ambasadom Australije, ove godine će organizovati edukaciju nastavnika i učenika o zdravim stilovima života, uključujući i prevenciju pušenja kod mladih.

Prema Evropskom istraživanju o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima i Globalnom istraživanju pušenja kod mladih, 16 odsto adolescenata od 13 do 15 godina koristi duvanske proizvode, a probalo ih je njih 43 odsto.

Duvan je jedna od najvećih pretnji po zdravlje i glavni faktor rizika za nezarazne bolesti.

„Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja akreditovao je ovaj program obuke, a nastavnici će ovo znanje teorijski i praktično primenjivati u nastavi i na taj način motivisati učenike da kada se tiče njihovog zdravlja donose odluke zasnovane na pravim i proverenim informacijama“, kaže prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iskustva Australije pokazuju da edukacija o zdravstvenoj pismenosti u učionici igra važnu ulogu u prevenciji pušenja među mladima.

„Australija je jedna od tri zemlje u svetu sa najnižim brojem pušača među adolescentima. Mnoga istraživanja su pokazala da učenici koji puše češće beže sa časova i imaju lošije ocene i ranije prestaju sa školovanjem“, navodi ambasador Australije u Srbiji, Danijel Emeri.

„Važan podatak je da 82 odsto mladih u ovoj zemlji želi Srbiju bez dima. Nismo tu da vam kažemo da ne pušite, mi smo tu da kažete kako da vam priđemo da vas osnažimo da budete prva generacija koja ne puši u ovoj zemlji“, istakao je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Fabio Skano.

Mere kontrole duvana, prvenstveno potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim objektima, koje su primenjene u svetu doprinele su smanjenju broja pušača među adolescentima.

„Činjenica da se sve mere koje se donose, donose sa tim da se dugoročno smanjuje taj broj pušača i, što je još bitnije, da se ne generišu nove generacije pušača među mladima tako da sve su to ciljevi donošenja takvih mera. Većina evropskih zemalja je uspela u tome i mi smo u tom smislu daleko iznad evropskog proseka po broju pušača što nam dovoljno signalizira da mi moramo da pooštrimo te mere“, kaže dr Anđelka Grujičić iz Centra za promociju javnog zdravlja GZJZ Beograd.

U Srbiji, trećina odraslog stanovništva upotrebljava neki oblik duvanskih proizvoda, što dovodi do skoro 20.000 smrtnih slučajeva svake godine. Bolesti uzrokovane duvanom koštaju Srbiju 269 milijardi dinara ili 4,9 odsto BDP-a.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво