Читај ми!

Mračna tetrada, Zemlja kao ravna ploča i teorije zavere – veza za istraživanje

U slučaju da spadate u grupu antivaksera, poričete postojanje klimatskih promena ili verujete da je Zemlja ravna – veća je mogućnost da posedujete „mračne osobine ličnosti“, sugeriše novo istraživanje.

Psiholozi sa Univerziteta u Oregonu povezali su tendenciju verovanja u teorije zavere sa onim što je u psihologiji poznato kao mračna tetrada.

Mračna tetrada sadrži četiri „tamne" osobine ličnosti – narcisizam, makijavelizam, psihopatiju i sadizam.

Mračna tetrada može biti povezana sa verovanjem u teorije zavere, sugeriše studija koju je sproveo Kameron Kaj, istraživač na odseku za psihologiju Univerziteta u Oregonu, koja je koristila pet „posrednika" da bi objasnila vezu između verovanja u teorije zavere i „mračnih crta" ličnosti.

„Teorije zavere na prvi pogled mogu izgledati relativno benigno, ali povezane su sa ozbiljnim stvarnim posledicama", rekao je Kaj.

„Verovanje u teorije zavere povezano je i sa negovanjem antisemitskih uverenja, straha od vakcina, manjom motivisanošću za glasanje na izborima. Od presudne je važnosti pravilno razumeti ne samo tipove ljudi koji su privučeni tim teorijama već i zašto ih te teorije privlače", dodao je Kameron Kaj.

Svaka od četiri osobine mračne tetrade – narcisizam, makijavelizam, psihopatija i sadizam – ima posebne karakteristike.

Makijavelizam karakterišu manipulacija i iskorišćavanje drugih, zanemarivanje morala i usredsređenost na lični interes i obmanu.

Narcisoidnost karakterišu ponos, egoizam i nedostatak empatije, dok psihopatiju karakterišu trajno antisocijalno ponašanje, impulsivnost, sebičnost i nemilost.

Sadizam karakteriše tendencija da se bude okrutan prema drugima iz zadovoljstva ili potrebe dominacije.

Od fatalizma do nepoverenja 

Za potrebe istraživanja, Kaj je koristio podatke 474 učesnika prosečne starosti 19,5 godina – od čega je 66 odsto ženskog pola.

Svi učesnici su popunili upitnike za procenu njihove „ideje zavere" – tendencije da veruju u teorije zavere, kao i rasprostranjenosti karakteristika mračne tetrade.

Istraživanje je takođe zabeležilo još osobina koje bi se mogle dodati tetradi – tendenciju da se zastupaju neobična uverenja, fatalizam, nepoverenje u druge i potreba da se bude jedinstven.

U osnovi, ove „osobine posrednici" mogu da objasne veze između osobina mračne tetrade i namere zavere.

Na primer, biti fatalista (verovati u to da imamo malo kontrole nad svojim životom) posreduje u vezi između makijavelističkih pogleda i zavereničke ideje.

Prethodne studije su se često fokusirale na jednog medijatora, što onemogućava upoređivanje sposobnosti različitih medijatora da objasne vezu između osobina mračne tetrade i zavereničkih ideja.

Sve u svemu, rezultati studije su pokazali da su aspekti sve četiri osobine mračne tetrade povezane sa zavereničkom idejom.

Pokazano je i da većina onih koji imaju neobična uverenja, i koji su fatalisti – ne veruju drugima.

Studija je objavljena u časopisu Personality and Individual Differences.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво