Jedite višnje – bićete zdraviji, mladoliki i imaćete zdraviju kosu

Smrznute ili konzervisane višnje su odličan antioksidans, ali ne mogu da se porede sa sveže ubranim, zato sada treba uživati u sezoni ovog kiselo-slatkog i vrlo zdravog voća.

Višnje su jako dobre za zdravlje iz više razloga, tvrde naučnici. Osim što su dobre u sprečavanju nesanice, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Višnje će vam pomoći da duže budete mladoliki, a imaćete i zdraviju kosu.

Ovo kiselo-slatko voće se pokazalo veoma uspešnim u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju bola kod artritisa, naročito kod gihta. Istraživanja su utvrdila da čaša soka od višanja može da ublaži bolove u zglobovima jer aktivni sastojci iz ovog voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema.

Osim toga, višnje su alkalne prirode i mogu biti vrlo korisne za održavanje pe-ha ravnoteže u organizmu. Neutrališu kiselost i sprečavaju želudačne tegobe i druge probavne smetnje i daju telu dodatnu energiju.

Višnje sadrže biljni pigment antocijan koji je moćni antioksidans u prevenciji anemije, srčanih oboljenja i tumora. Ovo voće je bogat izvor kalijuma, ima visok procenat vode, a sadržaj belančevina je jako nizak.

Takođe, sadrže vitamin Ce, vitamine Be grupe i kobalt koji snižava krvni pritisak. Jačaju krvne sudove, posebno kapilare. Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama, jer sadrže vrlo malo šećera.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. мај 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом