уторак, 07.10.2014, 15:51 -> 22:47
Kuhinjski kalfa: „Vrnjački kroasan“
Receptom za „Vrnjački kroasan“ počela je treća sezona „Kuhinjskog kalfe“ – „Vršnjaci kuvaju za vršnjake“. Kao i do sada, utorkom od 8.30 Jutarnji program RTS-a. Sezona jesenjih recepata moći će da se prati na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“. Glasajte za škole i omiljene recepte lajkovanjem video-klipova.
U Jutarnjem programu RTS-a počela je treća sezona „Kuhinjskog kalfe“ – „Vršnjaci kuvaju za vršnjake“. Kao i do sada – svakog utorka u 8.30 nova lica, novi recepti i jedna nova škola.
Novu sezonu jesenjih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova.
Mladi kulinari Ugostiteljsko-turističke škole „Vrnjačka Banja“ iz Vrnjačke Banje pokazali su kako se sprema „Vrnjački kroasan“.
Kroasan
Kroasan je francusko pecivo, premda je po predanju nastao u Austriji u XVII veku. Bečki pekari ustajali su prvi u gradu i zato su upravo pekari primetili da se Turci organizuju za napad na grad. Alarmirali su Bečlije i tako su pekari doprineli odbrani grada. U znak sećanja na taj događaj napravili su pecivo, kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu – polumesecu.
Iz Austrije ga u Francusku donosi supruga Luja Šesnaestog Marija Antoneta, ćerka austrijske carice Marije Terezije.
Priprema „Vrnjačkog kroasana“
Brašno, integralno brašno i so pomešati. Dodati rastopljen kvasac, ulje, kiselu vodu, žumance i zamesiti glatko i kompaktno testo. Testo ostaviti da odstoji pet minuta.
Zatim ga razviti u obliku kruga prečnika 50 cm. Seći na osam jednakih delova i na svaki naneti po 10 gr marmelade. Zaviti testo u obliku kroasana i ostaviti da odstoji oko pet minuta.
Peći na temperaturi od 180 °S oko 15 minuta.
Pečene i prohlađene kroasane umakati u kuvani lajter i paniranu plazmu. Servirati na dekorisanom tanjiru.
Kuhinjski kalfa
Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.
Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka ali i na cenu – koja treba da bude prihvatljiva.
Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.
Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.
Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар