Читај ми!

Kuhinjski kalfa: „Vrnjački kroasan“

Receptom za „Vrnjački kroasan“ počela je treća sezona „Kuhinjskog kalfe“ – „Vršnjaci kuvaju za vršnjake“. Kao i do sada, utorkom od 8.30 Jutarnji program RTS-a. Sezona jesenjih recepata moći će da se prati na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“. Glasajte za škole i omiljene recepte lajkovanjem video-klipova.

U Jutarnjem programu RTS-a počela je treća sezona „Kuhinjskog kalfe“ – „Vršnjaci kuvaju za vršnjake“. Kao i do sada – svakog utorka u 8.30 nova lica, novi recepti i jedna nova škola.

Novu sezonu jesenjih recepata možete da pratite na Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“, gde možete i da glasate, lajkovanjem objavljenih video-klipova.

Mladi kulinari Ugostiteljsko-turističke škole „Vrnjačka Banja“ iz Vrnjačke Banje pokazali su kako se sprema „Vrnjački kroasan“.

Kroasan

Kroasan je francusko pecivo, premda je po predanju nastao u Austriji u XVII veku. Bečki pekari ustajali su prvi u gradu i zato su upravo pekari primetili da se Turci organizuju za napad na grad. Alarmirali su Bečlije i tako su pekari doprineli odbrani grada. U znak sećanja na taj događaj napravili su pecivo, kroasan i oblikovali ga prema turskom simbolu – polumesecu.

Iz Austrije ga u Francusku donosi supruga Luja Šesnaestog Marija Antoneta, ćerka austrijske carice Marije Terezije.

Priprema „Vrnjačkog kroasana“

Brašno, integralno brašno i so pomešati. Dodati rastopljen kvasac, ulje, kiselu vodu, žumance i zamesiti glatko i kompaktno testo. Testo ostaviti da odstoji pet minuta.

Zatim ga razviti u obliku kruga prečnika 50 cm. Seći na osam jednakih delova i na svaki naneti po 10 gr marmelade. Zaviti testo u obliku kroasana i ostaviti da odstoji oko pet minuta.

Peći na temperaturi od 180 °S oko 15 minuta.

Pečene i prohlađene kroasane umakati u kuvani lajter i paniranu plazmu. Servirati na dekorisanom tanjiru.

Kuhinjski kalfa

Takmičenje ugostiteljskih škola Srbije u pripremanju i aranžiranju zdravih i pristupačnih obroka, „Kuhinjski kalfa“, zamišljeno je kao serijal priloga iz školskih kuhinja.

Uz pomoć svojih nastavnika, učenici spremaju jela koja su specijaliteti u sredinama u kojima se nalazi njihova škola. Pažnja je usmerena na nutritivnu vrednost obroka ali i na cenu – koja treba da bude prihvatljiva.

Snimanje i priprema jela odvija se u školskim restoranima, na istim mestima na kojima se i polažu ispiti iz kuvarstva, ona koja odgovaraju ukusu i tradiciji grada i okoline u kojoj se nalazi sedište škole.

Učenici, zajedno sa nastavnicima i nutricionistima, gostovaće u najgledanijoj jutarnjoj emisiji u Srbiji i na taj način promovisati svoju školu, ali pre svega podsticati mlade na zdravu ishranu i zdrav život.

Svi prikazani recepti, zajedno sa cenama i snimkom načina pripreme moći će da se vide na Internet portalu RTS-a, u podsajtu Magazin, i Fejsbuk stranici „Kuhinjskog kalfe“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. јун 2025.
31° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом