Surutka, riznica minerala i vitamina

Nutritivno izuzetno vredna namirnica, surutka, sadrži važne minerale, aminokiseline i belančevine, zbog čega ima važnu ulogu u oporavku organizma. Prednost se daje domaćoj surutki, nasuprot onoj poreklom iz industrije sira.

Najvrednija komponenta surutke su svakako njeni proteini, a to najbolje znaju sportisti i fizički aktivnije osobe, jer oni obezbeđuju organizmu visok nivo energije.

Razvoj prehrambene industrije doneo je brojne prednosti i olakšice u pripremanju i konzumaciji hrane koje odgovaraju brzom tempu života, ali, nažalost, u tom procesu napretka zaboravljene su neke stare, tradicionalne i veoma zdrave namirnice.

Jedna od njih je i surutka, proizvod od mleka koji se kroz istoriju koristio daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mlečnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja zaboravljeni su i ona i njeni brojni pozitivni uticaji koje ima na zdravlje.

Surutka je nutritivno izuzetno vredna namirnica, jer sadrži izuzetno važne minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan. Takođe sadrži i vitamine Be5, Be2, Ce i Be6, kao i aminokiseline i belančevine, a ne sadrži mnogo kalorija.

Proteini iz tečnosti, koja ostane nakon pravljenja sira, obezbeđuju organizmu visok nivo energije, ubrzavaju sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića, kao i njihov brz oporavak posle napora.

Studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu pokazale su da surutka može da spreči osteoporozu, jer nadoknađuje belančevine, čiji nedostatak dovodi do razređenja kostiju.

Zbog toga je idealan izbor i za starije osobe. Neki nutricionisti toliko veruju u sastav surutke da je preporučuju i trudnicama, zbog pojačane potrebe za belančevinama. Uz to, tvrde da je, nakon rođenja deteta, u situaciji kada dojenje nije moguće, surutka najbolji način hranjenja novorođenčeta, jer sadrži većinu belančevina koje sadrži i majčino mleko.

Kako surutka ima važnu ulogu u oporavku organizma posle napora, da daje energiju, kao i da sadrži brojne minerale i vitamine, korisno je uvrstiti je u ishranu.

Prednost se daje domaćoj surutki, nasuprot onoj poreklom iz industrije sira, koja do konzumenata dolazi najčešće u prahu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. мај 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом