Читај ми!

Dao otkaz da bi ređao kockice

Ozbiljan i profitabilan posao u advokatskoj firmi zamenio je „dečačkim snom“ i... uspeo. Danas se njegova „Lego“ umetnička dela prodaju po početnoj ceni od 10.000 dolara, a neka idu i za šestocifrene iznose.

Napustio je posao da bi se vratio svojoj opsesiji iz detinjstva!

Bivši korporativni advokat Nejtan Savaja sada pravi mala, ali i ne tako mala umetnička dela od „Lego" kockica.

„Provodio sam po ceo dan u sali za sastanke, pregovarajući oko ugovora, i na kraju dana bih uvek razmišljao kako mi treba neka vrsta kreativnog opuštanja - 'Lego' je bio baš to", objašnjava Nejtan.

„Tamo negde na prelasku u novi milenijum napustio sam advokatsku firmu da bih postao 'Lego' umetnik sa 'punim radnim vremenom', pa sam otvorio studio u Njujorku."

Tamo sada drži više od milion rezervnih kockica i po ceo dan se „igra".

„Moja dela se prodaju za 15.000 dolara i više. No, moj nakreativniji rad, jedan privatni projekat, otišao je za šestocifrenu sumu", hvali se neobični 37-godišnji umetnik.

U kolekciji ima i dosta „lovačkih trofeja" od kockica, što je njegov vid borbe protiv liberalnog njujorškog zakona o lovu.

Na pravoj, profesionalnoj podlozi za trofeje, kreirao je glave medvede i losova, nakon čega su ga Njujorčani zatrpali porudžbinama.

„Za svaki mi treba oko četiri ili pet hiljada kockica i dva ili tri dana za izradu."

Savajina dela, izlagana u galerijama širom sveta, obuhvataju i ljudske figure u prirodnoj veličini. U njih staje čak 150.000 kockica.

Čak je organizovao i izložbenu turneju, "The Art of the Brick", za koju je naručio 1.500.000 kockica da bi napravio 30 umetničkih dela.

Nosi ga dečački entuzijazam 

Upravio je završio „Lego" replike čuvenih lavova koji stoje ispred Njujorške gradske biblioteke. „Imaju status ikona i prelepi su, a svaki Njujorčanin je ponosan na njih. Bila mi je čast da ih uradim za grad", ističe Nejtan.

I što je najvažnije, vlasnici njegovih skulptura ne moraju da brinu da li će im se skupo umetničko delo rasturiti - sve kockice su pričvršćene lepkom.

Ni posle 10 godina „igranja" Nejtan nije izgubio svoj dečački entuzijazam.

„Moj omiljeni komad će uvek biti onaj sledeći. Obožavam ono što radim. Kada me deca pitaju kako mi to polazi za rukom, odgovaram da je sve u strpljenju."

Vrlo je skroman kada govori o svojim dostignućima. „Vidite, u svetu ima 400 miliona 'Lego' umetnika. Svako dete koje se igra sa njima i pusti mašti na volju 'otkači' kao 'Lego' umetnik."