Читај ми!

Peć na drva, ustajanje pre zore i ljubav prema pekarstvu: Stara novopazarska čaršija i dalje miriše na domaći hleb

Ulice novopazarske Stare čaršije još uvek mirišu na domaći hleb. Porodica Ćajkić nastavlja tradiciju dugu 80 godina, koju su nasledili od oca i dede.

Sačuvali su i autentičnost objekta. Ćeramida, peć na drva, i radni dan koji im počinje pre zore… Sa osmehom pričaju o poslu koji im je život.

Na pitanje o tome – koliko je stara pekara, Elvir Ćajkić, pekar iz Novog Pazara odgovara: „Prije rata, a posle rata je otac i kupio i onda smo smo nastavili. Posle su počele mašine za hleb, kupi li ih… Do tada smo radili ručno, ručno boga mi”.

Uz Elvira su, uprkos ranom ustajanju i dugim radnim satima, i njegova supruga i ćerka – jedine žene koje danas rade u pazarskim pekarama.

„Nema nijedna, neće niko da radi, vidiš, ja ujutro dođem rano oko četiri, pola tri. Zajedno radimo, zajedno sve, i to ti je to, sa ćerkom”, priča Elvirova supruga Batlija Ćajkić.

„Naučila sam sve od oca i majke”, dodaje njihova ćerka Elvira.

Hleb se mesi rukama, sa pažljivo biranim sastojcima i prirodnom fermentacijom, kako bi zadržao svoj autentičan ukus i miris.

„Mekše se mesi testo, ona nema mnogo sredine. Može da zameni hleb. ali je ovo ukusnij a gramaža je ista“, kaže Elvir.

Njihova predanost i ljubav prema zanatu podsećaju da pravi hleb nije samo hrana – već deo života i istorije jednog grada.

субота, 18. октобар 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом