Nije svaki tiramisu isti – na Svetskom kupu u Trevizu odlučuju nijanse
U Trevizu se u oktobru održava Svetski kup u pravljenju čuvene poslastice tiramisu, a organizatori su objavili konkurs u potrazi za degustatorima. Konkurs je otvoren za 100 ljubitelja ovog slatkiša koji su spremni da postanu zvanične sudije, zaduženi za degustaciju i ocenjivanje.
Trevizo se sprema da ponovo postane svetska prestonica najomiljenijeg deserta na svetu – tiramisua. Od 10. do 12. oktobra 2025. grad će ugostiti deveto izdanje Svetskog kupa u pravljenju tiramisua (Tiramisu World Cup), događaja koji nije samo poslastičarsko takmičenje, već prava međunarodna fešta posvećena ovom simbolu regiona Veneto, ali i čitave Italije.
Na takmičenju čak 240 varijanti: od recepata vernih tradiciji, do najoriginalnijih kreacija. Učestvuju isključivo amaterski poslastičari iz celog sveta – od Australije do Kanade, od Nemačke do Tajvana, i naravno iz Italije.
„Imamo veliki broj ljudi koji dolaze iz čitavog sveta, i kao konkurenti i kao žiri. Pre dve godine je šampionka bila iz Brazila. Na početku, 2017. kada smo krenuli sa ovim takmičenjem, mnogi su nam govorili da su svi tiramisui isti, no to je apsolutno netačno. Dovoljan je gram više šećera, sekunda više u mućenju jaja, nešto više kakaoa, što je greška koju mnogi čine jer ga stavljaju previše i onda se sve promeni. Na tamičenju vrednujemo tehničku pripremu, ne rasipanje sastojaka jer je za nas vrlo važno da se hrana ne baca, i estetiku“, rekao je Frančesko Redi, idejni tvorac takmičnja.
Svetski kup nije samo za one koji pripremaju, već i za degustatore. Biće izabrano 100 srećnika – članova narodnog žirija koji će imati čast i zadovoljstvo da ocene kreacije u konkurenciji.
„Imamo tri vrste žirija: narodni žiri, drugi nivo je više tehnički i garantuje odlazak u polufinale, a zatim onaj super tehnički koji bira pobednika. Narodni žiri je za nas jako važan jer mora da garantuje transparentnost i pravilnost ovog ozbiljnog takmičenja. Popunjavaju onlajn formular i rešavaju upitnik sa 15 pitanja o pravilima pravljenja i istoriji tiramisua. Do nedelje uveče nam je stiglo više od 15.000 zahteva iz svih delova sveta, i ove godine dosta ljudi iz Srbije, što nam je jako drago. Svaki sudija mora da proba 10 tiramisua i to je divno iskustvo jer tek tako primetite da je svih deset tiramisua različito“, naglašava Redi.
Tiramisu je relativno mlad slatkiš koji je počeo da kruži svetom krajem sedamdesetih godina. Ima šest osnovnih sastojaka: jaja, šećer, piškote koje se umaču u kafu, maskarpone i malo kakaoa. Ali i mnoge varijacije na temu koje ulaze u kategoriju inovativnog recepta u koji je moguće dodati samo tri nova sastojka. U svojoj evoluciji od originalnog recepta u kome je na 250 gr maskarpone sira išlo 125 grama šećera, danas mnogi stavljaju svega 50 gr šećera.
„Ja koristim jaja, maskarpone i obavezno piškote, nijedan drugi keks. Naravno, šećer i kakao. Svetski kup je zaista divno iskustvo jer je sjajno osetiti ovaj takmičarski duh, ali i strast prema ovom slatkišu“, kaže jedna od učesnica takmičenja.
Tokom tri dana u oktobru, Trevizo će se pretvoriti u međunarodnu pozornicu ispunjenu degustacijama, pratećim događajima i etno-gastronomskim turizmom.
Jedinstvena prilika da se doživi grad i proslavi desert koji spaja generacije i različite kulture. Narodni žiri učeći o mestu na kome je nastao tiramisu, baštini i kulturi, postaje ambasador svih vrednosti ovog dela Italije.
Takmičenje će proglasiti nove svetske šampione u pripremi tiramisua, ali pravi cilj je samo jedan – proslava univerzalne strasti prema desertu koji je iz Treviza osvojio ceo svet.
Коментари