Orašac, carstvo šumadijskih kolačića – od vanilica do nezaobilazne oraščanke

Poznat kao mesto gde je podignut Prvi srpski ustanak, ali i po šljivama, Orašac, kao i Aranđelovac i okolna sela, najveći su proizvođači kolača u Srbiji. Penzioner Slađan Maksić spojio je dve tradicionalne proizvodnje, pa od polusuve šljive pravi jedinstveni delikates – voćni kolač oraščanku.

Kako bi upotpunio penzionerske dane, Slađan je pre sedam godina pokušao da napravi svoju sušaru za šljive, ali nije uspeo. Da ne bi bacio 500 kilograma polusuvog voća, došao je na ideju da od njega napravi kolač, za koji je 2018. godine osvojio tri zlatne medalje za kvalitet na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

„Morao sam da smislim šta da uradim sa tom šljivom. Bilo je neisplativo uložiti u rakiju pošto je utrošeno mnogo novca i onda smo došli na ideju da se šljiva napuni orahom, utopi se u čokoladu i onda smo valjali u razne ukuse i krenuli smo u proizvodnju“, priseća se Slađan Maksić iz Orašca.

Proizvodi se uglavnom u zimskom periodu, a rok trajanja kolača je od 15 do 30 dana. Opstaje na temperaturi od tri stepena. To je polusuva šljiva, koja u sebi ima dosta vlage, da ne bi došlo do fermentacije. Maksići u svoj specijalitet ne žele da dodaju konzervanse.

„Kupci su uglavnom ljudi koji vole zdravu hranu ne sadrži ni aditive, nikakve zaslađivače ni šećere, to je čisto jedan prirodni preparat, napravljen u skladu tih nekoliko ukusa koji su jako skladni. Obično se prodaje da se pojede za deset dana – za slavlja, proslave, prezentacije i poklone“, ističe Maksić.

A tu su i vanilice... 

U njihovom komšiluku žive Jovanovići, koji su pre dvadeset godina počeli da proizvode kore za pitu. Ideja je nastala preko noći, a realizacija je počela u tadašnjoj garaži.

Sada je to preraslo u ozbiljnu proizvodnju domaćih torti i kolača, a odskora su u ponudi i najprodavanije vanilice sa džemom od kajsija, koji sami pripremaju.

„Što se naših vanilica tiče radimo ih sad samo u jednoj varijanti, a u planu je da ubuduće radimo i sa nekim modernijim varijantama, kao što je fil od pistaća, oreo ili nešto slično. Sada radimo samo sa kajsijom i trudimo se, što je neka naša filozofija, da vanilice imaju više džema od onog što se inače nalazi na tržištu“, navodi Srđan Jovanović iz Orašca.

U Orašcu ima još mnogo sličnih proizvođača, a kako kažu Maksići i Jovanovići, ne gledaju jedni na druge kao na konkurenciju već neretko kupcima preporučuju proizvode svojih komšija.

Zbog toga i turisti koji dolaze u grad pod Bukuljom, umesto suvenira, kući nose upravo ove šumadijske kolačiće.

субота, 03. мај 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом