Parmiđano ređano popularniji od ferarija – najpoznatiji sir na svetu proslavio je 90. rođendan

Najslavniji italijanski sira na svetu parmiđano ređano proslavio je 90. rođendan. U čemu je tajna njegove popularnosti širom sveta i duge tradicije?

Parmiđano ređano je najslavniji sir na svetu, proizvodi se u Parmi, Ređo Emiliji, Modeni i delom u Mantovi i Bolonji.

Na čak 4.000 farmi krave se namiruju hranom proizvedenom isključivo na tom području. Na taj način, poštujući teritoriju i ambijent nastaje jedinstveni kvalitet koji parmiđano ređano čini kraljem sireva. Prošle godine je izabran za najbolji sir na svetu na rang-listi Tejst atlasa.

„Parmiđano ređano nosi obeležje 'italijanskog načina rada'. Govorim o proizvodu koji je, posle armanija, klasifikovan kao omiljena italijanska marka, dakle pre ferarija, dukatija i sl. Taj sektor zarađuje tri milijarde evra i ima 50.000 zaposlenih“, istakao je Nikola Berineli, predsednik konzorcijuma „Parmiđano ređano“.

Ne samo što je najpoznatiji italijanski sir na svetu nego je i sir koji se najviše falsifikuje, čije se imitacije prodaju širom sveta pod nazivom parmezan. Njegov naziv je zaštićen u Evropskoj uniji, međutim, ne i u ostalim zemljama sem ukoliko postoje bilateralni dogovori. Najviše se imitira u Sjedinjenim Američkim Državama, gde mnoge kompanije prodaju sličan sir pod nazivom „sir parmezan“.

„Ovde sve radimo ručno, nema mašina i upravo to što mi sve radimo na ovaj način daje posebnost ovom siru. Zato tražimo od Vlade i Evropske unije da se više pozabave pitanjem imitacije ovog sira jer nama to donosi veliku štetu, a potrošači ne dobijaju pravi kvalitet“, rekao je proizvođač sira parmiđano ređano.

Najslavniji italijanski sir je jedinstven u svetu i postoji mogućnost da se otkrije da li je reč o imitaciji.

Znakovi utisnuti trakom za brendiranje duž cele površine sira daju naziv parmiđano ređano tačkasto ispisan, sa serijskim brojem mlekare, mesecom i godinom proizvodnje, te natpisom DOP što označava proizvod zaštićene oznake porekla kao i natpis zaštita konzorcijuma. Postoji i alfanumerički kod koji identifikuje svaki pojedinačni sir koji je potpuno autentičan i jedinstven. Upravo ta jedinstvenost je istaknuta na proslavi 90 godina Konzorcijuma koji štiti ovaj sir, u Teatro Ređiju u Parmi, slaveći proizvod koji oličava italijansku tradiciju.

Na svečanosti je prisustvovao i predsednik Italije Serđo Matarela, koji je priznao doprinos sira parmiđano ređano kulturnom i ekonomskom nasleđu Italije.

среда, 02. јул 2025.
19° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом