U Americi samo jednom nedeljno možete otići na pijacu i kupiti robu skuplju nego u samoposluzi

Možda ćete se iznenaditi, ali na pijace se u Americi ne ide toliko često kao kod nas. Samo oko 12 posto ljudi ih redovno posećuje. Razloga za to ima više. Pored ostalog, nema ih puno a i kupovina u njima je skuplja nego u samoposlugama.

Većina pijaca, odnosno farmers marketa, kako se ovde zovu, u Americi rade na sezonskoj bazi, od proleća do jeseni i ponekad su otvoreni samo jedan dan sedmično, na nekoliko sati, kao što je slučaj sa ovom koju smo posetili. Ona radi samo petkom popodne.

Interesantno je da se zbog klime na srednjem zapadu Sjedinjenih Država ovakve pijace na otvorenom u oktobru zatvaraju za sezonu, dok se recimo na Floridi tada tek otvaraju, jer je tokom zime vreme najprijatnije.

Prema listu Ju-Es-Ej Tudej, najbolja pijaca u Americi je u gradu Vest Palm biču, oko dva sata severno od Majamija, ali je recimo Grin siti market u Čikagu treći na listi.

Prva pijaca u Americi je otvorena u mestu Lankaster u Pensilvaniji, 1730. godine. Smatra se da je otvaranje farmers marketa na trgu Dupont u Vašingtonu, dva veka kasnije, 1777. godine, dalo veliki podstrek ovakvim tržnicama. Ono što je interesantno u Sjedinjenim Državama je da je voće i povrće na ovakvim pijacama skuplje nego u lokalnim samoposlugama, iako ovde dolaze iz mesta u blizini, a ne radi se recimo o jabukama koje stižu sa Novog Zelanda, kao u radnjama.

Roba na ovim pijacama je često skuplja, jer farmeri imaju razne troškove, kao što su sertifikati za organsku hranu, koji mogu da koštaju i po nekoliko hiljada dolara.

U nekim saveznim državama cene su porasle zbog suše, kao što je do skora bio slučaj u Kaliforniji. Takođe, farmeri plaćaju i skuplji benzin nego ranije, pa ih više košta da prebace robu do pijaca.

Međutim, u poslednjih par godina inflacija i porast cena samoposluga su pomogli da se ta razlika u cenama smanji, ali Amerikanci vole da posete ovakva mesta, istraže šta se nudi za prodaju, voće i povrće, pa neke razne druge stvari. U isto vreme mogu da prošetaju i vide poznanike iz svoje zajednice.

U Americi ima 8.700 farmers marketa, odnosno ovakvih malih pijaca, a njihov broj raste sedam odsto godišnje, što znači da se ovakav koncept ljudima dopada.

петак, 01. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке