Читај ми!

Mbape, Ronaldo, Mesi, Lebron su siromasi u poređenju sa najbogatijim sportistom u istoriji

Francuskoj fudbalskoj zvezdi Kilijanu Mbapeu ponuđeno je milijardu dolara da pređe u saudijski klub El Hilal. Svakako impresivna svota novca učinila bi ga najplaćenijim sportistom današnjice, ali po bogatstvu ne bi mogao da priđe Diokleu, neprikosnovenom šampionu od pre skoro dva milenijuma.

Pitanje koliko sportisti zaista treba da zarađuju i da li su moderni transferi prevršili granicu godinama već izaziva burne debate u javnosti. Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Lebron Džejms i mnogi drugi sportisti primaju ogromne plate, a Kilijanu Mbapeu je ponuđeno neverovatnih milijardu dolara da dođe u Saudijsku Arabiju.

Ipak, svi oni su maltene siromasi kada se uzme u obzir bogatstvo i božanski status koji je uživao kočijaš Gaj Apulej Diokle. Trke dvokolica bile su najpopularniji sport u drevnom Rimu, a manifestacija su održavane širom carstva i na stadione privlačile na desetine hiljada ljudi.

Rođen je oko 104. godine u provinciji Lusitanija (današnja Portugalija), koja je imala veliku konjičku tradiciju i u kojoj su uzgajani najbrži konji tog vremena. Iako se ne zna mnogo o njegovom detinjstvu, veruje se da je od malena odgajan i treniran da postane vozač dvokolica.

Njegov prirodni talenat zajedno sa rigoroznim treningom pomogao mu je da brzo napreduje u svetu popularnog konjičkog sporta.

Neverovatno bogatstvo

Ono što ga, osim talenta za trke, odvaja od drugih sportista i tada i sada jeste impresivno bogatstvo koje je stekao tokom karijere. Zahvaljujući stalnim pobedama i ogromnim nagradama koje su vozači dobijali, Diokle je zaradio 35.863.120 sestercija, što bi u današnjem novcu iznosilo oko 15 milijardi dolara!

Da bi se zaista dobila prava slika o bogatstvu kojim je raspolagao, treba uzeti u obzir istorijski kontekst i koliku je kupovnu moć imao novac koji je posedovao. Diokle je bio ne samo najbogatiji sportista Rimskog carstva, već jedan od najbogatijih ljudi u njemu.

Posedovao je luksuzne vile, ogromna imanja, vojsku slugu, uživao je u najfinijim jelima i vinima. Njegovo bogatstvo činilo je oko jedan i po odsto ukupne godišnje potrošnje čitavog carstva, što bi u slučaju nekog američkog sportiste danas iznosilo oko sto milijardi dolara.

Rođeni pobednik

Postojala su četiri tabora (nešto slično današnjim timovima) u trkama dvokolica u drevnom Rimu – zeleni, crveni, beli i plavi. Svaki je imao svoje štale, ergele, menadžere, uzgajivače, mecene, sponzore i vozače.

Bile su to ogromne profesionalne organizacije sa velikim brojem navijača i burnim rivalstvima, a čak su i carevi imali svoje omiljene timove.

Diokle je već sa 18 godina stigao u Rim. Isprva se pridružio belima i pobedio svoju prvu trku nakon dve godine. Ostao je tu još četiri godine, nakon čega je prešao kod zelenih. Tu ga je pratila nesreća, niz loših trka i ozbiljna povreda.

Tri godine kasnije prešao je kod crvenih, gde je ostao 15 godina i trijumfovao više od hiljadu puta, pre nego što se penzionisao sa 42 godine. Njegova karijerna statistika je učešće na 4.257 trka, od čega je pobedio u 1.463.

Uživao je status prave superzvezde. Osim što je pobeđivao u trkama bio je izuzetno harizmatičan, a publika ga je obožavala. Kakav status je uživao najbolje govori i činjenica da su mu posle penzije podignuta dva spomenika.

недеља, 03. март 2024.
8° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво