Читај ми!

Zbog čega su zakopani lagumi pronađeni ispod Glavne ulice u Zemunu

Skoro da nema mesta ispod Beograda gde nema nekog vrednog arheološkog nalazišta. Zakon je jasan, ako bager na njega naiđe, investitor mora da obustavi radove i obezbedi gradilište dok arheolozi ne utvrde vrednost iskopina. Zbog čega su onda otkopani i zakopani lagumi pronađeni ispod Glavne ulice u Zemunu?

Podzemni kanal koji je otkriven prilikom rekonstrukcije Glavne ulice u Zemunu sada je zatrpan. Ovakve građevine uvek prate misterija i razne priče.

Stanovnici Zemuna smatraju da nadležni i arheolozi treba da procene da li je nešto što je pronađeno vredno ili nije.

Mišljenja stručnjaka o tome kada je nastao i čemu je služio, podeljena su. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda smatraju da je reč o kanalu starog kolektora, izgrađenom krajem 19. veka od cigle savremenog formata.

„Kada su Austrijanci ili Nemci gradili oni su tada, pre Prvog svetskog rata, imali veće dimenzije te opeke ili kako je naš narod zvao švapska opeka, švapska cigla. Ona je bila značano duža, deblja i šira u odnosu na ove male, e sad kako je ovde mala opeka sasvim je logično da je ovo pravljeno negde, ako je od kanalizacije, znači od 1935. godine, ne pre“, objašnjava Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

U ovom delu grada postojali su lagumi u kojima se čuvala hrana, voće, povrće, a korišćeni su i za transport.

„Ne treba zaboraviti da je ovde u blizini bio jedan deo pristaništa gde je pristizala ta roba i gde je moguće da se u podrumima tako čuvala ta roba ona pronosila da bi se kvalitet očuvao i da bi bilo lakše prenositi“, kaže Golubović.

Ekipa RTS-a pitala je nadležne da li sve urađeno po Zakonu koji nalaže da ako investitor naiđe na arheološko nalazište mora da obustavi radove i obeleži lokaciju.

Stručna služba gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zadužena za konzervatorsko arheološki nadzor nad radovima u Glavnoj ulici, odgovaraju nadležni, zaključila je da ostaci kanala ne predstavljaju nepokretno kulturno dobro.

U saopštenju se još navodi da daljim radovima na terenu nije planirano rušenje kanala, koji je tehnički snimljen i ostaće na istom mestu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара