Читај ми!

Vesti na novozelandskoj televiziji čitala novinarka sa „moko“ tetovažom na licu

Oriini Kaipara, novinarka maorskog porekla sa tradicionalnom tetovažom na licu, ušla je u istoriju, kada je 25. decembra, na Božić, postala prva osoba koja je vodila udarne vesti na nacionalnoj televiziji.

Još 2017. godine, kada se priključila timu novozelandske Nacionalne televizije, Oriini Kaipara je privukla pažnju tradicionalnom maorskom tetovažom, pošto je njen DNK test pokazao da je stopostotna pripadnica tog naroda.

Sama tetovaža označava prelazak devojke u odraslu ženu, a Oriini ne krije koliko je ponosna što je nosi.

„Svesna sam da sam ja to prva uradila. Želim da me to uvek vodi - da svaki moj korak i delo ruši zidove. Ovo je novo tlo za nas, ali i za Maore", istakla je voditeljka.

„Ovo je bio moj cilj, da vodim vesti u udarnom terminu i to se dogodilo. Ovo je za mene ogroman korak", istakla je Oriini Kaipara.

Tokom 2019. godine bila je prvi voditelj sa tetovažom koji je vodio popodnevne vesti na TV Novi Zeland.

Praksa datira još od 1800. godine, kada je Novi Zeland kolonizovan, a zatim oživeo 1990. godine, zajedno sa revitalizacijom Maora i željom za dekolonizacijom.

Mnogim nosiocima tetovaža bio je zabranjen ulazak u određene objekte, otpuštani su ili nisu imali priliku da se zaposle, a često su doživljavali uznemiravanje, fizičko i verbalno.

Ipak, izgleda da se vremena menjaju.

Maori su autohtoni narod današnje teritorije Novog Zelanda. Običaj tetoviranja brade kod žena poznato je kao „moko kauae". Muškarci svoja lica tetoviraju na većoj površini lica, a nazivaju ih „ mataora".

„Kada sumnjam u sebe i vidim svoj odraz u ogledalu, ne gledam samo sebe. Gledam u svoju baku i majku, i svoje ćerke, kao i sve druge žene Maora, i to me osnažuje", rekla je novinarka.

Novinarka je posvećena akciji revitalizacije tradicije i običaja svog naroda, a njeno prisustvo u vestima moglo bi da natera i druge da prihvate njihovu kulturu i ovu promenu.

„Ovo je velika pobeda za moju generaciju, ali i za narednih deset. Ne dozvolite da vas identitet ili kultura spreče da uspete. Iskoristite to kao svoju moć i činite dobre stvari za ljude", istakla je Oriini Kaipara.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије