Dunja je dobra za slatko, kompot, kolače, ali i dobru rakiju

U južnom Banatu počela je berba dunja, a jedan od najmlađih proizvođača ovog voća je Sava Džinić iz Pančeva, koji je pre četiri godine posadio 300 stabala na jednom hektaru. Ove godine očekuje rod od oko sedam tona dunje.

Ova godina nije bila povoljna za voćare, jer je proleće bilo kišovito, a leto sušno. Ipak, Sava Džinić u svom voćnjaku ima sistem za navodnjavanje kap po kap i sad očekuje 30 odsto veći rod nego lane.

„Imali smo problem sa košavom koja je dosta toga omlatila i obrala, čak i kad je dunja bila zelena, ali i sad kad je u punom rodu pred branje mi je više skupljamo, nego što beremo sa drveta", kaže Sava Džinić.

Dobru i kvalitetnu dunju je teško proizvesti, jer je biljka veoma zahtevna, a najtraženija je leskovačka sorta. U voćnjaku je neophodno imati i 10 odsto dunjaca radi oprašivanja. Sava o svemu tome vodi računa, ali uvek ima i onih koji bi bez truda da dođu do zarade.

„Imali smo problem i sa lopovima koji su nam pola voćnjaka obrali i moraćemo sledeće godine na drugi način to da čuvamo, kao bostandžije“, napominje vredni proizvođač.

U južnom Banatu poslednjih nekoliko godina otvoreno je mnogo novih destilerija, a proizvođači rakije više ne moraju da obilaze Srbiju da bi kupili kvalitetnu dunju, jer sad je imaju sve više i u svom kraju. Jedan od iskusnijih proizvođača koji dunju pretvara u rakiju je Branko Bokun iz Kačareva.

„Ona mora da ima suvu materiju od 13 do 14 odsto, totalnu zrelost i iz te i takve dunje dobija se i miris i buke i samo takva rakija je prepoznatljiva. Ako samo pet dana stavite ranije dunju u vrenje i ako nije dobila svoj vrhunac zrelosti, dobiće se i do 30 odsto manje količine,ali nije to najvažnije, već gubite buke i sve one lepote koje dunju odvajaju od drugih rakija“, objašnjava Bokun.

Vredne domaćice od dunje prave domaće slatko i kompot, one iskusnije i kolač kitnikez, a može se samo ubrati i staviti na orman, jer je njen miris dovoljan za uživanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 14. мај 2025.
8° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом