Читај ми!

Znaćete da je prava – žig na peglanoj kobasici

Peglana kobasica je prvi proizvod iz Pirota koji je dobio žig „čuvarkuća“, Privredne komore Srbije. Uslove je ispunio najveći registrovani proizvođač ovog autohtonog proizvoda. U toku je i proces zaštite geografskog porekla peglane kobasice.

Dalibor Tošić je pre deset godina proizvodio dvadeset kilograma peglane kobasice godišnje. Danas proizvodi preko hiljadu kilograma. Ulaganje u kvalitet i proširenje proizvodnje dalo je rezultate. Otuda se i njegov proizvod našao na listi „čuvarkuća“.

„Pokazalo se, da bez obzira, što smo mali proizvođači, da smo uspeli da ispunimo sve njihove zahteve. To znači, da ćemo biti još više prepoznatljivi na tržištu, da smo dokazali da je peglana kobasica tradicionalni proizvod koji je napravljen od sto odsto domaćih sirovina. Ja sam siguran da je to pravi put za razvoj Srbije“, rekao je Dalibor Tošić.

Poslednjih godinu dana pandemija je otežala i plasman peglane kobasice.

„Nama su preko pedeset odsto tržišta restorani i hoteli. To je prošle i ove godine sve stalo. Ali, opet, zahvaljujući pomoći države, sve se nekako usaglasilo i uspevamo da izdržimo", istakao je Tošić.

Lokalna samouprava Pirota, prošle nedelje, predala je Zavodu za intelektualnu svojinu elaborat za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice.

„Proizvod koji postoji toliko decenija treba zaštiti od falsifikata, treba, na kraju krajeva, zaštititi od zaborava. Kada se propiše receptura, što se inače radi u elaboratu, stoji obaveza da svako ko želi da proizvodi proizvod na kome će moći da stoji ime pirotske peglane kobasice, mora da se pridržava recepture iz elaborata“, objasnila je Vesna Lazarević, stručni saradnik za poljoprivredu grada Pirota.

Peglana kobasica je proizvod za koji su zainteresovani kupci i van granica Srbije. Međutim, trenutne količine nisu dovoljne ni za domaće tržište.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво