Читај ми!

Zašto je potonula „Katarina" prepuštena udarima oluje u Dobroti

Motorna jahta „Katarina" tipa "Sun Quest 44", na kojoj se vijori austrijska zastava, potonula je u subotu kasno poslepodne, uz pristanište u blizini crkve Svetog Matije u Dobroti, javljaju crnogorske „Vijesti".

„Jahta je potonula usled nevremena, odnosno olujnog vetra koji je podigao velike talase, a koji su juče poslepodne na ovoj lokaciji dostizali i pet metara visine", rekao je inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar. 

Brod dužine 13,6 metara na kome u trenutku incidenta nije bilo posade, legao je na dno odmah uz pristanište, nakon čega mu je iznad morske površine virio samo gornji deo.

Jahta je uz pomoć ronilaca, dizalice i pumpi izvađena sa dna mora i vraćena joj je plovnost, ispumpavanjem vode jer začudo, prema rečima Lompara, njen trup nije pretrpeo oštećenja usled kojih bi ona imala novi prodor vode, pišu Vijesti.

Jahta je bila vezana tako da je krmom bila izložena najvećem udaru talasa, koji su onda postepeno u nju ubacivali vodu i naplavili čitav brod.

„Najbitnije u svemu je da u ovom incidentu nije bilo nikakvog zagađenja mora jer u rezervoarima jahte nije bilo goriva, niti je došlo do izlivanja ulja iz njenih motora", rekao je za Vijesti Lompar, koji je bio na licu mesta u Dobroti gde je završena operacija izvlačenja potonulog broda.

Zapuštena i na nesigurnom vezu 

Inspekcijski nadzor je još u toku, a došao je i vlasnik jahte koji je iz Podgorce, i koji ga je, kako je Lompar rekao, obavestio da je brod bio u postupku preregistracije sa austrijske na crnogorsku zastavu, i da je s tim u vezi, nedavno pregledan od strane Tehničkog inspektorata UPSUL-a kako bi započela procedura upisa plovila u crnogorski Registar jahti.

Poznavaoce prilika u pomorstvu čudi to kao je vlasnik broda ostavio „Katarinu" koja inače, deluje prilično zapušteno, na nesigurnom vezu u Dobroti, bez posade i bez adekvatnih preduzetih mera osiguranja broda od nevremena koje je pravovremeno najavljeno od meteo-službe. Čudi ih i to - kako je moguće da brod u svojim rezervoarima navodno, uopšte nema goriva, što bi mu omogućilo da na vreme isplovi sa mesta gde je ugrožen zbog oluje i premesti se na siguran vez.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво