Saborni hram Svetih Arhangela – spaljivan i potapan, ali stoji kao feniks iz pepela

Saborni hram Svetih Arhangela u Nišu, među Nišlijama poznatiji kao Mali Saborni hram, u prisustvu velikog broja vernika proslavio je svoju krsnu slavu. Ta crkva nedavno je obeležila i dva veka od izgradnje i osvećenja, i to u punom sjaju, pošto je završena rekonstrukcija koja je trajala više od dve godine.

Kada je Mali saborni hram građen, 1819, Niš nije imao nijednu crkvu. Sve su bile urušene ili zatvorene, zabranjeno je bilo zvanično okupljanje pod Osmanlijskim carstvom. Smeštena je u porti današnjeg Sabornog hrama, a sve do njegovog osveštanja 1878. ova crkva bila je Saborni hram Niške eparhije.

„Nema u Nišu starije kuće od ove crkve. To je najstarija kuća, baš je tako i zidana. Turski paša je dao dozvolu 1819. da se podigne hram koji neće imati ni zvonik ni kube“, objašnjava protojerej-stavrofor Branko Cincarević, starešina Saborne crkve u Nišu.

Ova crkva podignuta je u vreme mitropolita niškog Milentija. Ukopana je delimično u zemlju, jer je osmanlijski zakon to nalagao, kako ne bi nadvisila neku od džamija u gradu. Takođe, morala je i da bude opasana zidom, da ne bi vređala oči Turaka koji su tuda prolazili.

„U to vreme nikako nije mogla da ima zvonik. Tek će posle 50-ak godina uspeti Srbi da se izbore za klepalo, to je drvena daska kojom se udaralo, a zvonik tek malo kasnije posle oslobođenja stići“, kaže dr Miša Rakocija, istoričar umetnosti.

Tokom prethodnih 200 godina delila je sudbinu Nišlija i imala burnu istoriju. Spaljivana je i potapana i pet puta obnavljana. I jubilej je dočekala u novom ruhu, zalaganjem vladike Arsenija.

Mala Saborna crkva ponovo je otvorila vrata vernicima, pošto je posle više od dve godine završeno renoviranje. Živopisana je unutrašnjost, restauriran ikonostas, zamenjen pod, a spolja je poptuno građevinski uređena.

Crkvi Svetih Arhangela u Nišu tako je vraćen nekadašnji izgled, pred vernicima je ponovo raskošna unutrašnjost, ikonostas sa 72 ikone koje su među najlepšim ostvarenjima na ovim prostorima iz tog perioda, a Niš je dobio duhovnu i umetničku riznicu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво