Zbog Io Jame niko ne sme na Kirišimu

Vulkan Io Jama na jugu Japana proradio je prvi put posle 250 godina, a vlasti su proširile granice zabranjene zone na čitavu planinu Kirišimu.

Prvi put od 1768. godine, Io Jama u četvrtak je izbacivao dim i pepeo visoko u vazduh, a japanska Meteorološka služba je proširila zonu zabranjenu za kretanje preko čitave planine, sa prethodne zone koja je obuhvatala samo krug oko kratera vulkana, prenosi AP.

Erupcije su se danas nakratko smanjile, ali zvaničnici su upozorili građane u obližnjim gradovima da se čuvaju vulkanskog kamenja i pepela koji padaju.

Ovaj vulkan pripada planini Kirišima koja se prostire preko glavnog japanskog ostrva na jugu države, Kjušu, oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija.

Još jedan vulkan koji se nalazi u blizini, snažno je eruptirao u martu, prvi put posle sedam godina.

Japan se nalazi u području takozvanog vatrenog prstena Pacifika i obuhvata 110 akivnih vulkana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво