Koje kinesko jelo Srbi najviše vole

Kineska hrana pojavila se u Srbiji pre tridesetak godina, a danas je jedna od najpopularnijih stranih kuhinja, baš kao i u svetu. Kineska kuhinja broji više od 20.000 različitih jela. Otkrivamo šta Kinezi vole da jedu, šta kuvaju u Kini i kako kineske ukuse prilagođavaju srpskim.

Slatko, ljuto, gorko, kiselo i slano – kada su svi ukusi na jednom mestu, za Kineze nema brige jer jelo je uspelo. Zahvaljujući brzoj termičkoj obradi u voku zadržavaju se svi ukusi, ali i vitamini. U Kini se najviše jede svinjetina, a za samo godinu dana Kinezi pojedu više od 50 miliona tona tog mesa, što odgovara težini od 7.000 Ajfelovih kula.

„Najlepši ukus i najzdravija je svinjetina. Svinjska masnoća je bolja od običnog ulja“, ističe kineski kuvar, Li.

Uz svinjetinu obavezno ide pirinač, a uz pirinač štapići.

Kinezi imaju poseban odnos prema hrani i veruju da ne treba da se seče već da se grli. Baš iz tog razloga koriste štapiće, koji ih razlikuju od ostalih kuhinja. Godišnje se potroši čak 80 milijardi ovih štapića.

Sami štapići pojavili su se tokom vladavine dinastije Šang, između 16. i 11. veka p.n.e. Njihovim rukovanjem pokreće se više od 30 zglobova i 50 mišića na prstima, šakama i rukama. U Srbiji se slabo jede štapićima, a i jela koja se ovde pripremaju razlikuju se od autentičnih kineskih.

„Malo je drugačija, zato što mi u Kini isto jelo jedemo više masno, više ulja je stavljeno, a ovde je minimalno ulja. Pošto ljudi sada ne vole masno, ne vole ulja“, smatra kineski kuvar, Li.

„Srbija voli više meso, tako voli da jede“, istakao je Vang.

„Da smo prilagođavali i našim predelima, jesmo, naravno. Naši ljudi više vole da jedu meso nego povrće, tako da naša jela imaju 60 odsto mesa i 40 odsto povrća kako bi uopšte bilo primamljivo ljudima da dođu, da vide i da probaju“.

Oni koji probaju kinesku kuhinju često joj se vraćaju, a neka jela su im posebno draga.

„Sečuan pile, ljuto pile“, naveo je Vang, dok Li smatra da ljudi najviše vole piletinu s kikirikijem.

Kineska hrana u Srbiji najčešće se jede s nogu, a u Kini joj se posvećuje posebna pažnja, jer smatraju da u njoj treba da se uživa. Čelo stola rezervisano je za gosta, a pojedine namirnice nose određenu simboliku.

„Kada govorimo o sreći, blagostanju, tu je riba. Kada govorimo o bogatstvu i proslavi kineske nove godine, neizostavan deo trepeze su tzv. 'jiaoze' ili kineske valjuške koje podsećaju na polugice od zlata i upravo zato su sastavni deo trpeze. Kada govorimo o plodnosti tu su, naravno, određene vrste voća, breskva, jabuka, sve ono što je na neki način u toj crvenoj, narandžastoj boji, ono što simboliše krug, znači to je nešto čemu oni poklanjaju pažnju.“

Iako su poznati po čudnim delikatesima, Kinezi u poslednjih nekoliko godina izbegavaju da jedu pse i mačke, jer su im draži kao kućni ljubimci nego kao ručak. Sve češće kombinuju i jela iz drugih kuhinja, pa je tako kuvaru Liju kineski hleb i zlatiborski kajmak postao omiljeni doručak.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи