Читај ми!

Sima, najpoznatiji Srbin na Kasandri

Mnogi koji odluče da odu iz Srbije u inostranstvu postanu uspešni i poštovani ljudi. Vojislav Simić - Sima, kako ga svi zovu u Afitosu, selu na grčkom poluostrvu Kasandra, već godinama uspešno se bavi ugostiteljstvom.

Sima iz Aleksinca je pet godina pokušavao da se zaposli bilo gde u svojoj zemlji i kada je izgubio svaku nadu, otišao je u Grčku da bere voće.

Prvi novac koji je uštedeo od branja maslina i južnog voća uložio je u restoran u Afitosu, selu na poluostrvu Kasandra. Posle 15 godina rada, Sima ima četiri restorana i više od 70 zaposlenih.

Nema tog turiste koji je posetio selo sa kamenim kućama na obali Egejskog mora, a da nije bar kafu popio u nekom od Siminih restorana. Simić je i sad, kao i pre deceniju i po, ubeđen da je jedini recept za uspeh uporan rad i poštenje.

„Recept je jasan, biti uporan i verovati u samog sebe. Biti uporan u poslu i voleti onaj posao kojim se bavite i tu je uvek uspeh. Prva podrška mi je od boga, a zatim prijatelji i svi ljudi u ovom selu“, istakao je Sima u izjavi Tanjugu.

Meštani Afitosa su od prvog dana pružili podršku vrednom Srbinu. Njegove restorane jednako vole Grci, Srbi i svi oni koji posete to malo mesto na Kasandri.

„Sima za svakoga ima dobru reč i svakome želi da pomogne. On ima zagrljaj za svakog, bio on Grk ili Srbin. Ja sam radila kod njega četiri godine i dobro ga poznajem, kao brat mi je, po karakteru su Srbi i Grci slični, malo smo nervozni, ali se volimo“, priča Elena Pavlidis.

Vlasnik restorana poznat je i po nesebičnoj pomoći svakom ko se nađe u nevolji u tom delu Grčke. Priznaje da ljudima pomaže, jer su i njemu dosta pomogli kad je došao u Afitos.

„Nas Srbe Grci iskreno obožavaju, tako da mogu da kažem da sam imao i privilegiju u odnosu na sve ostale“, komentariše Sima.

Iako ga u Afitosu svi vole i poštuju, u tajnosti protiv njega pripremaju „opasan“ plan.

„Pokušaćemo da ga 'gurnemo' da se oženi i mislim da ćemo uspeti“, otkriva plan prvi čovek Afitosa Vasilio Leonidas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. јун 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом