Читај ми!

Blace, pronađene kosti mamuta stare 10 miliona godina

Odron u dvorištu jedne kuće u Blacu otkrio je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina! Čim vremenske prilike budu dozvolile delovi butne kosti i karlice mamuta biće izvađeni iz zemlje, kažu domaći stručnjaci.

Блаце, пронађене кости мамута старе 10 милиона година Блаце, пронађене кости мамута старе 10 милиона година

Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević, koji su posetili lokalitet u Blacu, potvrdili su da je na tom mestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronađeni ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina, prenosi Beta.

„Sada su pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje“, precizirali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline.

Izvađeni manji delovi skeleta mamuta za sada su smešteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode „Prebreza“, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gde su pronađeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu - zebre, antilope, mastodonta, kao i ptica, koji su, kako je procenjeno, stari između 10 i 16 miliona godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво