Читај ми!

I Beograd dobio sladoled sa tečnim azotom!

Ljubitelji sladoleda u Beogradu odnedavno mogu da uživaju u sladoledu koji se sprema za svega minut i po, uz pomoć tečnog azota na temperaturi od 196 stepeni ispod nule, u atmosferi koja podseća na filmske efekte iz bajki ili naučno-fantastičnih filmova.

Priprema hladne poslastice u hotelu „Radison old blu mil“ u Beogradu pomalo podseća na čudesne veštine čarobnjaka iz bajki ili na procese koji se odigravaju u savremenim hemijskim laboratorijama.

Naime, sladoled se sprema pred vašim očima za svega minut i po, na temperaturi od minus 196 stepeni Celzijusa, uz sastojke koji se prave u Srbiji, a ukus nimalo ne zaostaje za čuvenim italijanskim poslasticama.

Šef poslatičarnice u „Radisonu“ Milan Lekić rekao je Tanjugu da je sladoled dobio naziv „Ajs leb“ (ledena laboratorija), jer proces spravljanja podseća na laboratoriju sa epruvetama i retortama, uz nezaobilazni dim koji se povija ka podu, zato što tečni azot ključa i isparava na sobnoj temperaturi, objasnio je Lekić.

Prilikom spravljanja sladoleda sa tečnim azotom treba biti pažljiv, da ne dođe u kontakt sa kožom, jer može da izazove opekotine, upozorio je Lekić.

Za sladoled se svaki dan u hotelu sprema sveža baza od vanile, koja se dobija od mleka, pavlake, šećera i šipke vanile, bez ikakvih konzervanasa i drugih aditiva, a samo pripremanje poslastice traje svega jedan i po minut uz dodavanje malo tečnog azota, naglasio je Lekić.

Kada je sladoled gotov, ističe Lekić, gost poslastičarnice dodaje ukuse po svojoj želji.

Sve sirovine prave se na domaćem tržištu. Dodaci sladoledu se spremaju u hotelu, kao na primer prah od maline koji se dobija vakuumiranjem u procesu sušenja tog voća ili prah od belgijske čokolade pomešan sa kristalima „Maldon“ soli ili vasabi (vrsta začina) sa lešnikom, a tu je i rum, sambuka i domaća šljivovica, koje se dodaju sladoledu iz parfem bočica u vidu spreja, otkriva poslastičar Milan Lekić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. август 2025.
25° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом