понедељак, 08.09.2014, 16:33 -> 16:57
Zašto pasulj stvara gasove
Zrna pasulja... Ne samo što su ukusna, već su i veoma zdrava i hranljiva. Naravno, poznato je da imaju i prateći zvučni efekat koji nije baš poželjan. Zašto često crvenimo u društvu pokazuje zanimljiva i obrazovna ilustracija za onlajn izdanje magazina "Men's Health".
Pasulj je bogat proteinima, antioksidansima, vlaknima, kao i probioticima poznatim kao oligosaharidi. Proces varenja počinje u ustima gde ga zubi usitnjavaju čime se olakšava dalji proces.
Zubima obrađena zrna pasulja kroz jednjak dospevaju u želudac, gde enzim poznat kao pepsin razlaže proteine.
U tankom crevu ostali enzimi se ulivaju i dalje razlažu preostale ugljene hidrate, proteine i masti, kako bi mogli da se dalje apsorbuju u krv.
Ali, već pomenuti oligosaharidi ne mogu da budu svareni, jer ljudski organizam ne proizvodi enzime potrebne za njihovo razlaganje, a i preveliki su da bi se apsorbovali u krv.
Zato oligosaharidi nastavljaju put u debelo crevo, gde se milijarde dobrih bakterija hrane njima i kroz proces fermentacije ih pretvaraju u kratkolančane masne kiseline koje mogu da se koriste kao gorivo.
Međutim, fermentacijom se stvara gas kao nusproizvod. Deo se apsorbuje kroz debelo crevo u krv, a za najveći deo postoji samo jedan izlaz, koji nije poželjan i često ume da bude neprijatan.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар