Читај ми!

Zašto pasulj stvara gasove

Zrna pasulja... Ne samo što su ukusna, već su i veoma zdrava i hranljiva. Naravno, poznato je da imaju i prateći zvučni efekat koji nije baš poželjan. Zašto često crvenimo u društvu pokazuje zanimljiva i obrazovna ilustracija za onlajn izdanje magazina "Men's Health".

Pasulj je bogat proteinima, antioksidansima, vlaknima, kao i probioticima poznatim kao oligosaharidi. Proces varenja počinje u ustima gde ga zubi usitnjavaju čime se olakšava dalji proces.

Zubima obrađena zrna pasulja kroz jednjak dospevaju u želudac, gde enzim poznat kao pepsin razlaže proteine.

U tankom crevu ostali enzimi se ulivaju i dalje razlažu preostale ugljene hidrate, proteine i masti, kako bi mogli da se dalje apsorbuju u krv. 

Ali, već pomenuti oligosaharidi ne mogu da budu svareni, jer ljudski organizam ne proizvodi enzime potrebne za njihovo razlaganje, a i preveliki su da bi se apsorbovali u krv.

Zato oligosaharidi nastavljaju put u debelo crevo, gde se milijarde dobrih bakterija hrane njima i kroz proces fermentacije ih pretvaraju u kratkolančane masne kiseline koje mogu da se koriste kao gorivo.

Međutim, fermentacijom se stvara gas kao nusproizvod. Deo se apsorbuje kroz debelo crevo u krv, a za najveći deo postoji samo jedan izlaz, koji nije poželjan i često ume da bude neprijatan.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. мај 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом