Читај ми!

Čobanski paprikaš - nada za seoski turizam

Banatsko selo Melenci, jedno je od najvećih u Srbiji. Poznato po banji Rusandi i njenom lekovitom blatu. Želja ovdašnjih stanovnika je da se upišu visoko na turističku mapu Srbije. I to zahvaljujući svetskom prvenstvu u kuvanju čobanskog paprikaša - manifestaciji kojom se tradicionalno obeležava i seoska slava. Ovog juna održana je 15. put.

Organizatori objašnjavaju da ovom manifestacijom žele da sačuvaju tradiciju staru više od veka, kada je baš u melenačkom ataru bilo na hiljade ovaca i mnogo, mnogo čobana.

„Samo ime govori da se pravi od jagnjećeg i ovčijeg mesa. Idu luk, začini, crni i beli luk, idu još biljke koje su u prirodi znači da ima specifičan ukus i miris tako da nije ga baš lako skuvati", kaže Miodrag Simić.

„Godinama se takmičimo, nismo uzimali neke nagrade, ali zanimljivo je da svaki puta naši kotlići i bakrači ostanu prazni, sve se pojede", navodi Mile Pejić.

Za pripremanje čobanskog paprikaša nisu važne godine.

„U mojoj ekipi je ceo komšiluk. Uglavnom muškarci, a ima i po koja žena. One kasnije ustaju. Pošto su danas oslobođene kuvanja, spremanja i ostalih stvari dolaze kasnije", zaključuje Slobodan Markov.

Radoslav Radišić obožava da kuva, ali ga najviše boli što do sada nikada na ovom takmičenju nije osvojio prvo mesto. Četiri puta je bio drugoplasirani, a jednom trećeplasirani.

„Da prođu da vide kuvara, da li su mu nokti posečeni, da li ima kecelju, ceo ambijent, da li je pijan... Ja sam sve to video i to mi se ne sviđa", objašnjava Radoslav Radišić.

Dok se ovaj predlog ne usvoji žiri će i dalje svoj sud davati na osnovu uzoraka, koje im učesnici predaju.

„Ima lepih paprikaša, ima vrlo lepih, kao da su kuvali oni napolju tamo kod ovaca, međutim ima tu svašta. Ima tu ne znaš ni kako da oceniš. Iskreno rečeno stavljali su sve i svašta", ističe član žirija Živa Đurić. Iako mnogi tvrde da su muškarci bolji kuvari, ovoga puta pokazalo se suprotno.

Tri prvoplasirana paprikaša skuvale su žene, a najbolji Snežana Berar, koja sa ovog takmičenja već ima jednu prvu i jednu treću nagradu.

„Nije samo to uzeti staviti pa kuvati, ako nešto radiš moraš i da voliš i uživaš u tome. Volim kad su svi zadovoljni. Svi naši gosti, prijatelji i rodbina. Kad su svi zadovoljni onda sam i ja zadovoljna", rekla je Berarova.

Ovu manifestaciju svake godine poseti između pet i sedam hiljada ljudi, a među njima sigurno ima i onih koji ne vole ovčetinu i čobanski paprikaš. Ali, ni oni iz Melenaca neće otići gladni.

„Mnogi pitaju ima li za prodaju, ja kažem ovo je za goste, radićemo na tome da bude i više, da se u većim količinama peče", navodi Milan Mrkobrat.

Uz muziku, jelo i piće dobar provod je zagarantovan. A to je svakako važnije od bilo koje nagrade, priznanja ili ocene žirija.

Ono čemu se Melenčani nadaju, jeste i obaranje rekorda u kuvanju paprikaša i ulazak u Ginisovu knjigu rekorda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом