Пленковић о антисрпским порукама: Треба казнити оне који су то учинили

Хрватски премијер Андреј Пленковић најоштрије је осудио најновије антисрпске графите у Хрватској. Такве ствари су недопустиве, поручује Пленковић.

Коментаришући антисрпске графите који су осванули у Загребу, Андреј Пленовић је рекао да је таквих испада било и пре.

"Најоштрије осуђујем ове најновије графите. Оне који су то учинили треба казнити. Таквих испада је сигурно било и прије. Сада имамо три рецентна примјера. На полицији је да открију о чему се ту ради", истакао је Пленковић у емисији "Недјељом у 2".

"Сигурно сам један од оних који је у свом мандату и политичком ангажману највише учинио за дијалог, смањење тензија, обљење углова у хрватском друштву и то ћу наставити и даље. Овакве ствари су недопустиве и мислим да они који то раде, не знам за киме се поводе и за чији рачун раде, требало би и то размислити", додао је хрватски премијер.

Говорећи о подацима о порасту насиља над Србима, Пленковић је рекао да то није његова одговорност. Додао је да су актери који су политички деловали против њега и оваквог ХДЗ-а на крајњим половима политичког спектра, с крајње деснице и левице.

Навео је да није тачно да до тога, таквих графита, долази због односа власти према усташком поздраву.

"Ми смо врло јасно осудили све облике насиља, говора мржње, све је то дефинирано у свим мојим говорима, у нашим програмима", коментрисао је Пленковић говор мржње према Србима.

За Милорада Пуповца рекао је да је један од најдуговечнијих политичара у Хрватској који врло конзистентно артикулише интересе српске мањине. Рекао је да су имали врло отворен дијалог.

"Оно што је добро да смо након 2000. ишли у сурадњу са странкама које припадају мањинама, 2016. исто. Мислим да је то добро. Ја сам сурађивао са свим партнерима у влади. Ми смо имали отворен дијалог, настојали ријешити бројна отворења питања", рекао је Пленковић.

Поручио је и да је Хрватска решила све националне задатке и да има снаге да интегрише своје мањине.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи