Читај ми!

Погинуо милијардер Петр Келнер, власник "Теленора" у Србији

Најбогатији човек у Чешкој, милијардер Петр Келнер, погинуо је у удесу хеликоптера на Аљасци, саопштила је његова финансијска групација ППФ, компанија која је власник "Теленора" у Србији.

Америчке власти су саопштиле да је најмање пет особа погинуло, а једна је повређена када се срушио хеликоптер на Аљасци.

"Са најдубљом тугом објављујемо да је у хеликоптерској несрећи на планинама Аљаске у суботу, 27. марта, оснивач и већински власник ППФ групе, господин Петр Келнер, трагично настрадао", наведено је у саопштењу ППФ-а.

Америчка Савезна управа за ваздухопловство објавила је да за сада нису познате околности због којих се хеликоптер срушио у суботу у 18.35 по локалном времену.

Келнеров ППФ власник "Теленора" у Србији

Петр Келнер је имао 56 година. Био је водећа пословна фигура посткомунистичке Чешке, а његово богатство Форбс је проценио на 17,5 милијарди долара.

Келнерова "ППФ група" је власник компаније "Теленор" у Србији, која пружа услуге мобилне и фиксне телефоније, и Моби банке. 

Овај инвестициони фонд је 2018. године постао власник свих "Теленорових" телекомуникационих компанија у региону централне и источне Европе.

У телекомуникациони бизнис ППФ је ушао 2013. године, куповином чешког и словачког "Телекома 02" од шпанске "Телефонике".

Келнеров инвестициони фонд са седиштем у Амстердаму послује широм света, а компаније у његовом портфолију запошљавају више од 150.000 људи. Фонд послује у више од 20 земаља света, укључујући Русију, САД, Кину, Индију, Вијетнам, Индонезију, као и регион централне и источне Европе.

Његова средства пласирају се у различите секторе укључујући банкарство, финансијске услуге, телекомуникације, некретнине, рударство, али и област напредне биотехнологије.

Каријеру започео као продуцент

Петр Келнер је рођен у Чешкој Липи 20. маја 1964. године.

Каријеру је започео као продуцент 1989. године, као свршени студент Високе економске школе у Прагу. Први посао му је био у чувеном "Барандов" комплексу филмских студија у Прагу. Чак се окушао и као глумац.

Основао је 1991. године "ППФ групу", као инвестициону компанију која је с партнерима учествовала у приватизацији стотина државних предузећа.

Компанија је купила и контролни удео у највећем чешком осигуравајућем друштву током његове приватизације.

ППФ је касније почео да улаже у осигурање, телекомуникације, медије, производњу и друге привредне гране, ширећи се углавном у Европи, Азији и САД.

Келнер је са супругом Ренатом водио и хуманитарну организацију "Фондација породице Келнер", која стипендира студенте који нису у прилици да финансирају своје студије.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво