Читај ми!

Комшија скинуо кров зграде на Чукарици и оставио станаре под ведрим небом

Станари једне зграде на Чукарици месецима гледају у небо. Тачније, од маја, када је њихов комшија почео надзиђивање за које није имао дозволу. Тада је скинуо кров и комшије оставио под ведрим небом. Хоће ли их и надлежни оставити или има начина да се све врати у првобитно стање?

Станари зграде у Улици Милана Шарца 2 у насељу Беле Воде већ шест месеци немају кров. Од киша их штити само најлон. Један стан је већ исељен због влаге и буђи. Ни код осталих станара ситуација није много боља.

Бака из зграде без крова каже да су вода и влага неиздрживи. "Ово је све отворено овако, јер кад год отворим мирише на влагу, неки пут овде радим, па има и кујна да ми падне", додаје она.

Како је зграда остала без крова 

Њихов комшија Александар Ракић купио је стан у поткровљу и решио да санира кров о свом трошку, тврди управник зграде Бобан Богићевић. Али...

"Као што се види овде, кренуо је да прави дуплекс, ми станари смо са његове стране били обавештени да ће он да промени кров зато што је у лошем стању, ми просто нисмо правили никакав проблем", додаје Богићевић.

Након што су видели да комшија проширује поткровље и ставља блокове, позвали су грађевинску инспекцију која је затворила градилиште, тврди Бобан Богићевић. Међутим, ту тек почињу проблеми, кажу станари.

"Инспектор који је затворио градилиште написао је решење да он поруши ове дозитке и врати у првобитно стање, али после две недеље доноси ново решење где не мора да врати у првобитно стање, него само да поруши ове надзитке који стоје и сад је то тако", објашњава Богићевић.

Александар Ракић није желео пред камере, али је његов адвокат потврдио да је кров био у лошем стању и да су им из Општине Чукарица рекли да дозвола за санацију крова није потребна.

У последњем решењу које је добио, грађевинска инспекција налаже само да се надзидани део са блоковима сруши, али не и да се кров врати у првобитно стање, због тога што зграда није укњижена, тврди Александар Ракић.

Још каже да нико после печаћења градилишта не сме да повреди печат, јер то подразумева кривичну одговорност, и да он већ три месеца од разних институција не добија одговор на питање како онда да сруши оно што је надзидао.

Инспекција има прелиминарни датум рушења

Из Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију кажу да је инвеститору на овој адреси наложено да уклони изведене радове на претварању поткровља у спрат тако што ће уклонити надзитке са уличне и дворишне стране.

"Градска инспекција има прелиминарни датум рушења, а то је децембар тек, али то је још месец дана, нама је то много да чекамо", каже Богићевић.

Најважније им је да надлежни дозволе да се надзидани део што пре сруши, а они су спремни да о свом трошку поставе кров. Како кажу, страхују, јер стиже зима па би, због кише и снега, стање у згради могло не буде још лошије.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се