Читај ми!

Пробни гас прошао кроз Турски ток у Србији, званично пуштање у рад 30. децембра

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је пробни гас већ прошао кроз Турски ток у Србији и најавио да ће званично пуштање у рад новог гасовода у нашој земљи од Бугарске до мађарске границе бити 30. децембра.

"Балкански ток" је крак "Турског тока" којим ће се руски гас допремати преко Бугаске у нашу земљу, Мађарску и даље ка Европи. Цеви, и наше и Бугарске деонице напуњене су гасом, тестирају се вентили и дуги гасни системи. Србија до маја има да заврши још само једну компресорску станицу а суседи две, садашњи притисак је довољан да гасовод проради.

Александар Вучић је истакао да је пробни гас већ прошао кроз гасовод.

"Нисмо дизали велику буку око тога, али 30. креће све, као што сам обећао", рекао је Вучић новинарима на аеродрому у Батајници.

Каже да ће тим поводом бити организована мала свечаност, пошто је то, како наглашава, огромна ствар за нашу земљу.

"То су стратешке и страховито важне ствари за напредак наше земље. Све је готово 30. децембра", навео је председник.

Истакао је да је реч о потпуно новом гасоводу од бугарске до мађарске границе, као и да после остаје да се ради даље на секундарној гасификацији.

"Да пробамо да гас стигне до Врања на југу земље и Ваљева у централном и западном делу, као и да стигне до места на истоку и југозападу Србије. Желимо да доведемо гас да бисмо могли да градимо нове фабрике и имамо нове инвеститоре, али и да гасом снабдевамо домаћинства", рекао је Вучић.

Српска деоница, од Зајечара до Хоргоша, дуга је 403 километра. Укупан капацитет гасовода је 15,75 милијарди кубних метра годишње, а у нашу земљу ће стизати 13,8 милијарди кубика гаса и све количне су већ закупљене.

"Ево изгледа да смо на прагу да се пусти тај Балкански ток. Дуго очекивани дуго сањан, не само годинама чак деценијама, познато је колико је било тешкоћа, проблема. Битно је да ће потећи тај алтернативни првац, али руског гаса. То је диверсификација алтернативних снабдевања, Србије, Бугаске, Мађарске једним делом Аустрије руским гасом и са становишта безбедности тиме се практично решавју ствари нама треба алтернативни извор снабдевања. Зато што је гас једноствно гориво и сировин, а 21. века и ту се прелама и ту се практично прелама сва економска политика између земља", истиче Срећко Ђукић, бивши дипломата и познавалац енергетских ресурса.

Иначе, гасовод "Турски ток", који цевима испод Црног мора повезује Русију и Турску, пуштен је у рад 8. јанура и његов капацитет је повећан на 31,5 милијарди кубних метра гаса годишње.

Србија ће идуће године почети и градњу гасног интерконектора Ниш-Софија, који ће нас повезати и са терминалом у Грчкој за течни гас.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво