Читај ми!

Вучић: Наступила друга ера у свету, време је да прескочимо ужасни круг несреће, ратова и сукоба

Председник Александар Вучић каже да Србија има своју политику, озбиљну, одговорну, самосталну, као и да сама доноси своје одлуке и да је једина успела у Европи да издржи и да не уведе санкције Русији. Морамо да разумемо да је наступила друга ера и потпуно друго стање свести у свету и да је време да прескочимо ужасни круг несреће, ратова и сукоба, нагласио је Вучић.

"Нема друге земље у Европи која није 100 одсто подржала санкције. Санкцијама се придружите прихватањем декларације ЕУ. Све земље у Европи су се 100 одсто придружиле, само нису Србија и донекле и Молдавија. Пошто је то тако, суочавате се да вам једни кажу да сте криви, а други вас оптужују за друге ствари, оптужују ме сваки дан да сам издао Косово, иако је у њихово време проглашена независност, био погром и слично", рекао је Александар Вучић за ТВ Пинк.

Председник каже да се из говора руског и америчког председника, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, види да сукоб у Украјини иде у даљу ескалацију и поручио да Србија мора да прескочи ужасни круг несрећа, ратова и сукоба.

"Морамо да разумемо да је наступила друга ера и потпуно друго стање свести у свету и да ми морамо да разумемо да је време да прескочимо тај ужасни круг несреће, ратова и сукоба који би увек задесио српски народ", рекао је Вучић за Пинк.

Указао је да су говори Путина и Бајдена, које је данас пратио цео свет, потврдили да постоје огромне разлике у доживљавању данашњег света, у потезима који предстоје.

"Није било тешко предвидети, а јесмо предвидели, да се иде у даљу ескалацију. И нико није говорио о миру, већ само о победи над другом страном", рекао је Вучић који борави у посети Уједињенима Арапским Емиратима.

Вучић каже да је за Путина истина на страни Русије, док за Бајдена Украјина није место где ће Русија да победи.

"Јасно је да идемо ка даљем распламсавању и још већој ескалацији сукоба. Нису говори нечији криви за то, већ је јасно да нико не жели да прихвати решење у средини, већ само победу своју и пораз друге стране", рекао је Вучић.

Каже да нема никакве сумње да је ситуација у свету веома тешка и да ће бити све тежа.

"Очекујем као што сам рекао, можда сам то погрешно изговорио, не промену ситуације у року од 24 или 48 сати, али очекујем несумњиво појачане нападе у овом тренутку са нешто припремљеније руске стране и припрему украјинске контраофанзиве у месецима који долазе. То ће допринети још много већем броју мртвих и даљем подизању тензија и снажнијем наоружању обе стране, већ свеопштем милитаризму у свету, што је могло да се осети и овде (на сајму наоружања у Абу Дабију)", рекао је Вучић.

"Ми не можемо да учествујемо у трци у наоружавању "

Истакао је да је за нас важно да се концентришемо на себе и на покушај да изађемо из кризе и размишљања само о сукобима о рату, као и да пажљиво пратимо шта се тамо збива, али да свуда и на сваки могући начин заштитимо и сачувамо мир и размишљамо о ономе шта је за нас од највећег значаја, а то је напредак наше економије и раст БДП-а Србије.

"Ако бисмо у томе успели, много тога бисмо направили. Ми да учествујемо у трци у наоружавању не можемо, али морамо да прихватимо изазов да будемо добро и озбиљно наоружани да бисмо одвратили свакога од потенцијалног напада на нашу земљу и морамо да бирамо да купујемо јефтиније оружје и оруђе, осим тамо где то није могуће, да користимо домаћу одбрамбену индустрију, јер то значи и развој наше економије и подиже стандард", рекао је Вучић.

Истакао је да поједини кажу да се он тешко сналази у мирнодопским условима, али да је управо супротно и да се ту најбоље сналази, јер се у миру најбоље виде резултати, колико су повећане плате и пензије и изграђено путева, пруга и свега другог.

"Што је ситуација у свету компликованија, нама је теже" 

Вучић наводи да што је ситуација у свету компликованија, то је теже Србији када су притисци у питању.

На питање да ли ће данашње поруке руског и америчког председника утицати на веће притиске на Србију и истакао да је накнадно погледао оба говора.

"Обојица су показали велику одлучност, бескомпромисност, жељу да победе. То ће нама представљати проблем, јер ће Запад желети да узме косовску карту Путину из руку", рекао је Вучић.

Нагласио је да већ годину дана слуша како ће увести санкције Русији, после да неће и разне друге приче, али да је једино тачно да се Србија држала своје политике неутралности.

Вучић је рекао да ће Србија бити у све тежој позицији што се тиче санкција према Русији, али да верује да ће моћи и убудуће да се држи своје политике.

"Очекују нас проблеми са енергентима и лековима"

Вучић наводи да сви знају за проблеме у Европи и у вези са лековима, због чега су дати налози шта да се предузима, који састојци да се набављају, јер снабдевање мора да буде стабилно.

"За енергетику ће бити још више проблема, следећа зима ће нас коштати више и очекујем да нам остане 450-470 кубних метара гаса у Банатском двору и у Мађарској и да купимо 200 до 300 милиона кубних метара и дочекамо зиму мирно", рекао је Вучић.

"Економија је кључна реч за Србију"

Економија је кључна реч, јер значајно смањујемо разлику између Србије и европских земаља, рекао је председник Вучић и додао да је економија важна и за развој наше одбрамбене индустрије.

"Разумем да без војске не можемо да опстанемо. Све земље у окружењу су чланице НАТО-а, само смо ми војно неутрални, и без обзира што су нам то 95 одсто пријатељске земље, морамо да чувамо своје небо и своју земљу", рекао је Вучић.

Поновио је да ће Србија имати огромна улагања у војску и да се нада да ће "Југоимпорт" успети да испоручи добре резултате.

"На крају, надам се да обични људи виде колико нам је војска снажнија и опремљенија, да је све у држави неупоредиво боље него што је било", каже Вучић.

Говорећи о развоју земље, председник је подсетио да ће ускоро бити отворени нови стадиони у више градова у земљи, међу којима је и Београд, да су обновљене многе цркве и храмови који припадају различитим вероисповестима, изградили смо, каже, и много болница и зато је Србији потребан мир.

"Кључна ствар је економија, морамо да размишљамо само економија, економија, економија је кључна реч", истиче Вучић.

О наставку дијалога у Бриселу: Увек ћу ићи да разговарам, али нагледао сам се Куртијевих трикова

Вучић каже да ће бити у Бриселу следеће недеље, када је најављен наставак дијалога Београда и Приштине, као и да ће увек ићи да разговара, али, како је рекао, са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем нема никаквих разговора.

Курти помиње Слободана Милошевића и заостао је у том времену, рекао је Вучић.

"Биће, наравно, речи о ЗСО зато што ћу ја о томе да говорим, а мораће да говоре и европски представници, а што се њега тиче, он то никада не би формирао. Курти ће да иде са варијантом: 'Да, ја прихватам све, али прво Србија нас да призна, а ми ћемо одмах да формирамо ЗСО'", рекао је Вучић.

Како каже, нагледао се "Куртијевих трикова и тактика безброј пута", тако да не може да га изненади.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво