Вучић: Наставак дијалога са Приштином што пре, можда већ у јулу

Председник Александар Вучић састао се у вили "Мир" са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком. Председник је након тога изјавио да очекује наставак дијалога што пре, можда већ у јулу. Лајчак је истакао да није дошао да некога присиљава на договор, већ да помогне обема странама да нађу решење.

Александар Вучић је рекао да је састанак са Лајчаком био врло добар, те додао да Србија у складу са одлуком Генералне скупштине УН у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине који треба да се одигра под покровитељством Европске уније.

"Сматрамо да Лајчак својим ауторитетом, знањем и посвећеношу може да гарантује објективност и непристрасносст у процесу. Упркос томе што су све теме за нас болне и тежимо компромисним решењима, та решења не могу бити лака за нас", истакао је председник Србије на конференцији у вили "Мир".

Рекао је да Београд очекује наставак процеса дијалога у најкраћем временском периоду, могуће већ у јулу.

"Али, то је на Лајчаку да одреди датум", истакао је Вучић додајући да нема дилеме да је Београд у потпуности посвећен дијалогу.

Указујући да га чека "тежак и напоран распоред", председник је рекао да ће сутра разговарати са председником Русије Владимиром Путином, затим иде у Вашингтон, одакле наставља у Словенију и процес "Брдо Бриони".

"Не очекују нас лаки дани, неће бити лаких питања за Србију, али верујем да ћемо озбиљним приступом, радом и одговорношћу успети да чувамо виталне државне националне интересе, безбедност Срба на КиМ, сачувамо сакралне објекте на КиМ и обезбедити будућност свим грађанима Србије", рекао је Вучић.

"Дијалог нема смисла ако само једна страна учествује" 

Председник је пренео да је рекао Лајчаку како дијалог никада не може да има смисла ако смо једна страна суштински учествује.

"Не можемо да преговарамо о ониме што је моје, хајде да преговарамо о ономе што је ваше", подсетио је Вучић на речи некадашњег америчког председника Џона Кенедија, објашњавајући позицију Приштине.

Поручио је да је Србија отворена за разговор и да у дијалог улази у доброј вери. "То је ствар коју тражимо и од друге стране", истакао је Вучић.

"За нас је важно да разговарамо о формирању Заједнице српских општина, која је основа Бриселског споразуме, да разговарамо и многим другим важним питањима", рекао је Вучић.

Захвалио је Европској унији за солидарност током епидемије коронавируса.

Лајчак: Нисам овде да присиљавам на договор

Мирослав Лајчак је изјавио да је први пут у посети Београду као представник Европске уније за дијалог

"Спреман сам да се потпуно ангажујем на наставку дијалога под окриљем Европске уније без даљег одлагања", поручио је Лајчак.

"Желим да будем веома јасан. Као посредник нисам овде да никога присиљавам на договор, већ да помогнемо обема странама да нађу решења и постигну споразум који ће бити користан за обе стране", рекао је Лајчак.

Kao и Вучић, рекао je да очекује да ће преговори бити настављени у јулу.

Напоменуо је да је пут Србије ка Европској унији повезан са дијалогом.

Лајчак је, на почетку обраћања, на српском језику напоменуо да ће наставити на енглеском, јер није у својству представника Словачке већ ЕУ.

Вучић је указао да Лајчак правилно говори српски и да то само Словени могу.

Лајчак је око 17 сати стигао у Београд и право са аеродрома упутио се у вилу "Мир" на разговор са председником Србије.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се