Смајловић: Брзо решење питања Косова – потпуна фикција

Новинарка Љиљана Смајловић каже за РТС да је потпуна фикција да је председнику САД Доналду Трампу потребно брзо решење питања Косова. Ипак, сматра да Београд мора да покаже да је конструктиван пошто је Америка скршила отпор Приштине и укинула таксе и "начело реципрочности".

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да најављена посета посредника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака Приштини није протоколарна и додаје да драматику додаје чињеница да је косовски председник Хашим Тачи изјавио да неће ни да се сретне са њим и да га то уопште не занима.

Европска унија се труди да покаже да без ње није могуће управљати процесом, оцењује Смајловићева, али напомиње да у региону, а поготово у Приштини постоји став да Американци управљају ситуацијом.

"Мислим да Тачи омаловажавањем Лајчака покушава да каже – ви сте ми дужни визну либерализацију, ја ћу да говорим да сте ви некорисни док ми ви касније не учините уступак. Тачију је важно да оствари неку победу", објашњава Смајловићева.

Сматра да у овом тренутку Београд мора да покаже да је конструктиван.

"Ако је Америка, ипак потпомогнута и Европском унијом, скршила отпор Приштине, односно укинула таксе и начело реципрочности, онда ја ред да Београд каже – ми смо спремни за преговоре, и мислим да то Александар Вучић и говори", каже Смајловићева. 

"Ништа нарочито се неће дешавати"

Љиљана Смајловић не верује у брзо решавање проблема Косова.

Сматра да је потпуна фикција да је Трампу потребно брзо решење и да би то био велики спољнополитички успех који би му помогао на изборима.

"Мислим да у целом региону виде оно што се види и из Београда, а то је да се ништа нарочито неће дешавати и да Американци користе ову прилику пошто су у сукобу са Немачком и Ангелом Меркел. Ти су односи лоши и све ове земље у региону гледају шта ту може за њих да буде корисно", сматра Смајловићева.

Што се тиче улоге Русије, Смајловићева сматра да Москва мора да се радује сукобу и одсуству координације Европљана и Американаца.

"Необична посета Лаврова Србији"

Коментаришући најављену посету шефа руске дипломатије Београду, Смајловићева каже да је посета три дана пред изборе врло необична.

"Не могу да се сетим у последње две деценије да се то дешавало, то се увек избегавало. Долазило се два дана после избора. Ово је један врло сигуран наступ Лаврова, који зна да ће имати врло добар пријем", сматра Смајловићева.

Чуди се, како је истакла, да се опозиција не буни због тога што пред изборе долази нечији министар спољних послова.

"Наравно да је посета Лаврова снажна подршка не само позицији Београда, већ тренутној власти у Београду", оценила је Смајловићева.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво