Протестна нота Северној Македонији због маркице са картом НДХ

Министарство спољних послова Републике Србије уручило је отправнику послова Републике Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске.

Министарство спољних послова Србије саопштило је да помињање НДХ евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ на најмрачнији период у новијој историји.

Министарство спољних послова затражило је да се спорна поштанска марка са картом НДХ одмах повуче из оптицаја и да се њено штампање и објављивање осуди од стране Владе Републике Северне Македоније.

У протестној ноти Министарства спољних послова, урученој амбасадору Републике Северне Македоније се наводи:

Министарство спољних послова Републике Србије изражава најоштрији протест поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, која обухвата и делове Републике Србије све до Београда, делове Црне Горе и целу Босну и Херцеговину, а чије помињање евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ у целини на најмрачнији период у новијој историји.

Овакви покушаји историјског ревизионизма грубо нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Северне Македоније као и сарадњу и стабилност читавог региона.

Министарство спољних послова Републике Србије, објављивање ове марке, и то на Дан победе над фашизмом, схвата као непријатељску провокацију усмерену против територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и увреду за цео српски народ, који је у концентрационим логорима те исте НДХ, страдао у стотинама хиљада током Другог светског рата.

Министарство спољних послова Републике Србије захтева да се спорна поштанска марка одмах повуче из циркулације као и да се њено штампање и објављивање најоштрије осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, у супротном, Министарство спољних послова Републике Србије предузеће даље кораке у циљу заштите интереса Републике Србије.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво