Читај ми!

Колеге и пријатељи се опраштају од Бранка Цвејића

Породица, пријатељи и поштоваоци опраштају се од глумца Бранка Цвејића, дугогодишњег члана и бившег директора Југословенског драмског позоришта.

Глумац Бранко Цвејић преминуо је 26. јула 2022. године у 76. години

Југословенско драмско позориште емотивном поруком опростило се од Бранка Цвејића, као једне од најзначајнијих личности у богатој историји те куће. На даскама ЈДП-а одиграо је више од педесет улога, а позоришна публика ће га се сећати као Лорда Грахама из „Лепезе леди Виндермир“, Петрунијела из „Дунда Мароја“, Станковића из „Пучине“.

Бранко Цвејић учествовао је и у оснивању Звездара театра. Ипак, памтићемо га највише по ТВ серијама, драмама и филмовима – а снимио их је више од 40. Срца Југословена освојио је улогом Банета Бумбара у серији „Грлом у јагоде“. Они млађи заволели су га као Листера из „Породичног блага“, док га се многи сећају и по улогама у остварењима „Бела лађа“, „Синђелићи“, „Јагода у супермаркету“, „Биће боље“ и другим. Добитник је бројних домаћих и интернационалних награда и признања. Припадао је генерацији глумаца која је, крајем шездесетих година, изменила изглед глумишта, направивши стилски преокрет.

У улози управника Југословенског драмског позоришта, куће у којој је провео цео радни век, Цвејић се трудио да га начини једним од водећих европских театара, што је потврђено и чланством у Европској позоришној конвенцији и позивом за чланство у најзначајнијој позоришној асоцијацији континента – Унији театара Европе. Бранко Цвејић, ликом и делом, оставио је за собом особен и светао траг и трајан допринос српској култури, епохи и друштву.

Од сјајног глумца опраштају се његове колеге глумци и пријатељи на друштвеним мрежама. 

Сергеј Трифуновић, Мирјана Карановић, Кристина Ковач и други.

Време и датум комеморације биће накнадно објављени. 

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара