Читај ми!

Форум "Појас и пут" – челично пријатељство Србије и Кине у свету без блоковских подела

Председник Александар Вучић завршио је тродневну посету Кини, где је учествовао на Трећем међународном Форуму "Појас и пут". Иза делегације су, каже, важни билатерални разговори са бројним светским лидерима. Међу најважније убраја састанак са кинеским председником. Си Ђинпинг утиске разговора пренео је у саопштењу – Србија је "челични пријатељ" Кине. На Форуму, где је било присутно 1.000 људи – кинеских делегата, председника и премијера из 130 земаља, представника 30 међународних организација, Си је поручио да Кина не жели блоковску поделу света.

Србија и Кина потписале су 18 споразума у претходна три дана. Као најважнији, може да се издвоји Споразум о слободној трговини, који предвиђа постепено и потпуно укидање царина на кинеску и српску робу у следећих пет година. Треба да ступи на снагу до средине наредне године. Потписани су споразуми и из области културе, инфраструктуре, одбране, унутрашњих послова, уговор о извозу српске јабуке на кинеско тржиште.

Потенцијале договорене сарадње сумирао је и председник Александар Вучић, који је истакао да оно што је потписано у Кини има историјски значај и карактер, и да ће се то видети у наредним годинама и деценијама.

"Данас сам имао много билатералних састанака, од председника Владе Тајланда, преко председника Владе Лаоса, дуг, дуг разговор са председником Владе Етиопије, поново са председником Индонезије, и дуго сам разговарао о свим питањима са мађарским премијером Орбаном, са кинеским замеником премијера, са председником и лидером Туркменистана. Верујем да ће сваки од тих разговора и позиви за посету значити унапређење тих односа", рекао је председник.

Како Си Ђинпинг види односе са Србијом

Међу најважније, Вучић убраја састанак са кинеским председником.

Си Ђинпинг је утиске разговора пренео у саопштењу – Србија је "челични пријатељ" Кине.

Билатерални односи две земље, истакао је, последњих година издржали су промене у међународном пејзажу и пример су како треба да изгледају пријатељски односи Кине са европским земљама.

Наводи се и да је поновио да Кина чврсто подржава Србију у очувању националног суверенитета и територијалног интегритета и да је спремна да настави да јача стратешку синергију са Србијом како би се традиционално пријатељство две земље преточило у више плодова практичне сарадње.

Привредни раст наредних деценија у Азији и Африци

Економски показатељи говоре да ће се наредних деценија привредни раст стварати на азијском и афричком контитенту. И Србија ће, каже председник, тражити путеве да, као и у Азији, сарадњу успостави са земљама у Африци.

"Ми имамо велики углед, али наши капацитети подршке афричким земљама још нису довољни. Морамо да оснажимо нашу наменску индустрију, морамо да имамо капацитете да више произведемо, јер је глад за производима наше наменске индустрије. Да можемо да произведемо дневно милион граната од 155 милиметара, мина, ракета 122 и 152 милиметра... Све бисмо могли да продамо коме год хоћете у свету", наводи Вучић.

Форум "Појас и пут" – Си и Путин у истом тону

Све се то дешавало на маргинама Трећег форума "Појас и пут", који је отворио кинески председник.

Било је присутно 1.000 људи, како кинеских делегата, тако председника и премијера из 130 земаља, и представника 30 међународних организација.

На самом отварању Форума обратио се Си Ђинпинг и рекао да Кина не жели блоковску поделу света.

У истом тону обратио се и руски председник Владимир Путин, који је рекао да је пут за мир равноправна сарадња на обострану корист и право сваке земље да бира свој пут развоја.

Си је истакао да је у оквиру Форума "Појас и пут" остварена сарадња која је значила да су се првобитни нацрти претворили у праве пројекте.

"Таква кинеска политика појачала је проток робе, капитала, технологије и људских ресурса у земље које учествују у иницијативи. Кина је постала главни трговински партнер за више од 140 држава и региона, а постаје и главни извор улагања за све већи број држава", поручио је Си.

Путин је поручио да Русија и Кина, као и већина других земаља на свету, деле исти циљ, а то је равноправна, обострано корисна сарадња ради остваривања универзалног, одрживог и дугорочног економског напретка и друштвеног благостања, уз поштовање разноликости различитих цивилизација и права сваке државе да има свој модел развоја.

Ново жариште на Блиском истоку – подизање улога до "тачке без повратка"

Самит је протекао у светлу неизоставне теме, а то је било ново жариште на Блиском истоку, рат Хамаса и Израела.

Председник Вучић понавља да је у овом тренутку најважније обезбедити мир и осигурати да човечанство не склизне у те сукобе, који имају превисоку цену.

"Наша садашњост је да покушамо да сачувамо мир у готово немогућим условима хистерије, где се сви спремају за сукобе. Сви хрле, сви подижу улоге до крајњих нивоа, одакле више нема повратка. Када се подигнете на пет метара, какав год да је пад, тај пад је ужасно болан. Ако хоћете да ратујете, онда сви заједно морате да знате да је цена за то превисока. Ја се надам да се све ово неће наставити, јер још једно жариште или неумиривање ситуације у Гази води нас у шире регионалне, да не кажем светске сукобе", оценио је Вучић.

Вучић са Чен Бо у Институту за међународе студије

Раније данас, председник је посетио Институт за међународне студије. Тамо га је дочекала директорка, доскорашња амбасадорка Кине у Београду Чен Бо.

Уписао се у књигу утисака у Институту, а затим разменио поклоне са директорком.

На поклон је донео књигу о КиМ, уз захвалност што Кина неспорно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, уз узвратну поруку да ће Србија поштовати политику једне Кине.

Сијеве поруке "музика за уши за све слободарске народе"

Након тога, прошетали су до Истраживачког центра о мислима Си Ђининга о дипломатији, где се поново захвалио на сарадњи и на челичном пријатељству две земље.

"Његове помирљиве поруке од јутрос о заједничкој будућности за човечанство и проналажењу мирних решења за сукобе и конфликте широм света, уз поштовање норми међународног јавног права, то управо и јесте, чини ми се, музика за уши за све слободарске народе, за све суштински независне земље, које желе да саме доносе одлуке о својој будућности. И сви у Европи и условно на Западу, не разумемо довољно колико је Кина у међувремену напредовала, колико је отишла далеко и колико се свет променио. И зато нам је потребно да са вама сарађујемо што је могуће снажније", рекао је председник.

Први резултати потписаних споразума са Кином видеће се већ за месец дана, када почињу радови на брзој саобраћајници од Бачког Брега до Сомбора, такозвани "осмех Војводине". Грађевинска дозвола добијена за изградњу првих пет километара.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво