Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Нетанјаху сазвао "ратни кабинет", амерички вето у Савету безбедности на резолуцију о Гази

Дванаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Жестоке реакције широм света после гранатирања болнице у Појасу Газе. Палестински званичници тврде да је реч о израелском нападу у којем је страдало више од 470 људи, док Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наводе да је експлозију у болници изазвало неуспело лансирање ракете Палестинског исламског џихада. Амерички председник Џозеф Бајден рекао у Тел Авиву да је, према информацијама које поседује, за експлозију у болници у Гази одговорна "друга страна". САД уложиле вето у Савету безбедности на резолуцију о Гази. Јорданске власти отказaле самит са Бајденом, палестинским и египатским председником који је требало да се данас одржи у Аману. У Гази од почетка сукоба погинуло 3.478 људи, око 11.000 рањено.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се јуче у централном делу Израела, пошто су припадници палестинске групе Хамас испалили ракете из Појаса Газе.

Испаљивање ракета уследило је након што је погођена болница у Гази, где је погинуло, према палестинским изворима, најмање 500 људи.

Хамас је за гранатирање оптужио Израелце, док су израелске одбрамбене снаге навеле да је на основу "обавештајних информација, неуспела ракета Палестинског исламског џихада изазвала смртоносну експлозију у болници у Гази“.

Истовремено, широм света стигле су осуде због напада на болницу у Гази, а палестински председник Махмуд Абас прогласио је тродневну жалост широм Палестине, позвавши међународну заједницу да хитно реагује.

Абас је такође отказао састанак са америчким председником Џозефом Бајденом који је требало да буде одржан у Јордану, сазвавши хитан састанак палестинског руководства након напада на болницу.

С друге стране, из кабинета израелског премијера саопштено је да ће Бенјамин Нетанјаху и председник Израела Исак Херцог дочекати у среду ујутру на аеродрому "Бен Гурион" америчког председника.

Уочи састанка, портпарол Хамаса оценио је да је став САД према палестинском народу "агресиван", те да је Бајден насео на наратив Израела.

За то време, Светска здравствена организација саопштила је да јој је потребан хитан приступ Гази да би испоручила помоћ и медицинску опрему и упозорила на хуманитарну кризу у том граду.

Према подацима СЗО, у Гази је од 7. октобра, када је сукоб почео, погинуло 2.800 особа.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво