Читај ми!

Вучић са Си Ђинпингом у Пекингу, потписан споразум о слободној трговини

Председник Александар Вучић, који предводи српску делегацију на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", састао се у Пекингу са кинеским председником Си Ђинпингом. У присуству двојице председника потписан документ о слободној трговини. Српска делегација потписала је раније данас већ неколико билатералних докумената – о изградњи више саобраћајница, извозу јабука, модернизацији фиксне мреже.

Александар Вучић, који са делегацијом Србије борави у Пекингу на трећем Форуму за међународну сарадњу "Појас и пут", састао се са Ванг Хунингом, а састанку су присуствовали и министри у Влади Србије, који су део делегације.

"Хвала на гостопримству и изузетном дочеку. У Кини се заиста осећам као код куће. Као и прошлог пута када смо се састали, и овога пута ћу моћи много да научим од вас. Посебно се радујем састанку са председником НР Кине, јер је то прилика да искажемо захвалност не само за пријатељство, већ и за сву подршку коју Кина даје српској страни на сваком плану”, написао је Вучић на Инстаграму уз фотографију сусрета са Ванг Хунингом.

Председник Србије је раније рекао да је Хунинг на челу политичког тела које саветује кинеско руководство и да је то најзначајнији политички мислилац савремене Кине.

Потписано неколико билатералних споразума

Партнерство Србије и Кине наредних дана биће потврђено потписивањем три стратешка документа. Међу њима, најважнији – Споразум о слободној трговини очекује се да буде потписан данас, а до јуна би требало да ступи на снагу.

Данас је већ потписано неколико билатералних докумената којима се унапређује сарадња две земље.

Mинистар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је оквирни споразум о пројекту изградње брзе саобраћајнице Гранични прелаз Бачки Брег – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – Гранични прелаз Српска Црња са компанијом China State Construction.

Весић је потписао и комерцијални уговор о изградњи ауто-пута Београд – Зрењанин – Нови Сад са компанијом Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, као и комерцијални уговор са компанијом CRRC за набавку пет брзих електромоторних возова.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић потписао је са представницима CRBC-а протокол о сарадњи за развој спољашње (базне) инфраструктуре Српског кинеског индустријског парка “Михајло Пупин” у Србији.

Директор Телекома Србија Владимир Лучић потписао је комерцијални уговор о трећој модернизацији фиксне мреже "Телекома Србија" са компанијом "Хуавеј", а током посете очекује га потписивање уговора о финансирању треће фазе модернизације фиксне мреже "Телекома Србија" са банком "Бенк оф Чајна".

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво