Читај ми!

Вучић у обиласку Кинеског института за међународне студије у Пекингу

Председник Србије Александар Вучић обишао је Кинески институт за међународне студије у Пекингу, на чијем челу је бивша амбасадорка Кине у Србији, Чен Бо.

Председник Вучић се на почетку обиласка уписао у књигу утисака, а након тога је у друштву Чен Бо отишао пешке до Истраживачког центра о мисли Си Ђинпинга о дипломатији.

Вучић је приликом обиласка захвалио Чен Бо због подршке суверенитету, територијалном интегритету Србији и борби за КиМ и поклонио јој књигу о историји Косова и Метохије.

"Велика је част за мене и задовољство што сам у прилици да посетим Кинески институт за међународне студије, на чијем челу је госпођа Чен Бо. Она нам много недостаје у Београду, али се надам да ће нам овде бити још од веће помоћи, јер ћемо моћи да користимо значајна искуства, оцене, процене, као и научне радове велике НР Кине и овог Института", навео је Вучић на Инстаграму.

“Србија осећа да су ствари које Си ради добре“

Вучић је нагласио да као представник једне територијално и брончано мале, али поносите земље, није посетио Кину зато што га је неко приморавао, већ зато што Србија осећа да су ствари које ради председник Си и НР Кина добре.

"Његове помирљиве поруке од јутрос о заједничкој будућности за човечанство и проналажење мирних решања за конфликте у свету уз поштовање норме међународног права су музика за уши за све суштински независне земље које желе да саме доносе одлуке о својој будућности", нагласио је Вучић.

Подсетио је да је недавно један министар једне западне земље рекао "Кина нам више није конкурент већ прави економски ривал што значи да ћемо морати да се такмичимо снажније како би победили Кину".

"Онда је један од кинеских министара запитао 'у чему смо то ривали када ми производимо 200 пута више електричних возила него ви, када смо у иновативним технологијама далеко испред вас?'. То показује колико смо ми навикли на устаљени поредак и не разумемо колико је Кина напредовала отишла напред", закључио је председник Вучић.

Навео је и да је имао изузетне разговоре и са Ванг Хунингом и са председником Си Ђинпингом.

"Видео сам да многи нису записивали, али ја јесам и много сам научио. Верујем да је споразум који смо потписали битан и за глобални развој и верујем да ће нам донети нове прилике у нашим односима", рекао је Вучић.

У посети Институту су, поред председника Вучића, у оквиру српске делегације министар спољних послова Ивица Дачић, министар финансија Синиша Мали, министар одбране Милош Вучевић, министарка културе Маја Гојковић, министар трговине Томислав Момировић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и амбасадорка Србије у Кини Маја Стефановић.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара