Читај ми!

Најбољи најомраженији тим на свету

Шпанија је шампион света у кошарци. У финалу је убедљиво савладала Аргентину (95:75) у дуелу једине две екипе које су савладале Србију у Кини. "Орлови" са петог места гледали како се Рубију, Гасолу, Љуљу, Фернандезу и екипи каче златне медаље око врата и још једном се запитали да ли је морало тако да буде.

Најбољи најомраженији тим на свету Најбољи најомраженији тим на свету

Шпанија је једина екипа на Мундобаскету у Кини која није осетила горчину пораза. Серђо Скариоло водио је искусну екипу до другог злата на Мундобаскетима у историји, али утисак је да би све било потпуно другачије да је Србија играла у финалу.

Аргентина је, у четвртфиналу и полуфиналу - против Србије и Француске, показала да је заслужено у борби за злато, Скола и Кампацо одиграли су фантастичан турнир, али нису успели да зауставе фурију у најважнијој утакмици на шампионату.

Шпанија је у Кину некако стигла далеко од радара. Сви знају да су Рубио и Гасол међу најбољим Европљанима у НБА лиги, да су Љуљ и Фернандез већ дуги низ година носиоци мадридског Реала, једне од најбољих екипа у Евролиги, као и да су бекап играчи феноменални Рибас, Клавер, браћа Ернангомез...

Али, Шпанија у очима кошаркашке Србије није виђена као један од кандидата за злато. Можда у томе и лежи најважнији узрок неуспеха у Кини. Као да су сви очекивали да ће се Србија и САД борити за злато, притом уважавајући понеку другу екипу, попут Грчке, Француске или Аустралије.

Све то је помогло Шпанцима да се прошетају до титуле шампиона света. Истовремено, све је то узроковало да трофеј у Кини освоји најбољи најомраженији тим на свету.

Можда нису срчани као Аргентинци, атрактивни као Аустралијанци, апсолутно не симпатични као Чеси, али Шпанци су још једном показали да се никако не смеју занемарити као кошаркашка велесила.

У Кину су стигли без Серхија Родригеза, НБА ведета Миротића, Ибаке, Абринеса... Нису размишљали ко недостаје, већ су тимском игром и ангажованом одбраном победили све екипе које су им се супротставиле на шампионату.

Аргентина као да се претплатила на сребра. Луис Скола са 39 година није физички издржао притисак шпанске одбране, Кампацо је јурцао колико су му ривали дозволили, док је Габријел Дек из другог плана стигао до 24 поена у финалу. Али, то није било довољно.

Скола је изабран у најбољу петорку шампионата, уз Шпанце Рубија и Гасола, Француза Евана Фурнијеа и нашег Богдана Богдановића, који је уједно и најбољи стрелац турнира.

Шпанци су, као и 2006. године у Јапану, искористили кикс екипе САД и тек други пут у историји постали најбоља кошаркашка нација на планети.

Већ наредне године на Олимпијским играма у Токију остатак света имаће прилику да сруши Шпанце са врха. Американци ће бити појачани главним НБА звездама, Аустралијанци и Французи желети да се попну степеник више, а "орлови" са новим селектором – да не понове грешке из Кине.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво