Песма "гаучоса" у Пекингу, Скола одвео Аргентину у финале

Кошаркаши Аргентине играће у финалу Мундобаскета, пошто су убедљиво савладали Француску са 80:66. Луис Скола са 39 година најзаслужнији за пласман "гаучоса" у ново финале Светског првенства, прво после Индијанаполиса 2002. године. Француска, после победе над САД, без енергије за разигране "гаучосе". Противник Аргентини у недељном финалу биће селекција Шпаније.

Мало ко је веровао да Аргентина може до финала Мундобаскета, а још мање да их до тамо може довести 39-годишњи Луис Скола. Ипак, Аргентинци су у полуфиналу турнира у Кини савладали фаворизоване Французе са 80:66, а Луис Скола је постигао 28 поена.

Аргентина ће први пут од 2002. године бити у прилици да се бори за светско злато, друго у историји. Чак 69 година после освајања првог и јединог трофеја на Мундобаскетима, Аргентина ће у недељу играти против Шпаније за ореол најбољег на свету.

"Гаучоси" су водили током већег дела утакмице. Изабраници Сехија Ернандеза добили су све четири четвртине против Француске, која, после победе над САД у четвртфиналу, није имала снаге за јурњаву са Аргентинцима.

У неколико наврата Французи су покушавали да се врате у игру, али сваки пут су Скола, Кампацо и Лапровитола имали одговор, најчешће у шуту за три поена.

Французи су промашили и велики број слободних бацања, нарочито у тренуцима када су чврстом одбраном полушали да смање предност ривала, што им се на крају и обило о главу, па ће у недељу против Аустралије играти за бронзу.

Скола је меч завршио са 28 поена и 13 скокова, Габријел Дек је додао 13, а Факундо Кампацо 12, уз седам скокова и шест асистенција. У тиму Француске најбољи су били Франк Нтиликина и Еван Фурније са по 16 поена.

У финалу ће играти једине две непоражене екипе и, треба ли подсетити, две екипе које су савладала Србију на Мундобаскету у Кини. Утакмица између Шпаније и Аргентине игра се од 14 часова, док је од 10 састају Аустралија и Француска.

Овако је протекао меч у Пекингу:

15.53 – Крај меча, Аргентина је савладала Француску са 80:66 и пласирала се у финале Мундобаскета.

Нису успели Французи пристојније ни да смање предност "гаучоса". Феноменални Луис Скола одвео Аргентину у финале Светског првенства са 28 поена.

15.45 – Две тројке везује Луис Скола, Аргентина на три минута до краја бежи на 74:59.

15.40 – Средина игре у последњој четвртини, Аргентина води са 65:57.

Муче се Аргентинци у нападу, постигли су само пет поена за пет минута, али не дозвољавају Французима да их резултатски сустигну.

Обе екипе испуниле су бонус, што значи да ћемо до краја меча вероватно гледати велики број слободних бацања. С једне стране то одговара Аргентинцима, који воде и који ће лакше долазити до поена, а с друге, одговараће и Французима, који ће тако штедети време.

15.26 – После три четвртине, Аргентина води 60:48.

Одржавају "гаучоси" двоцифрену предност, Французи без решења за агресивну одбрану Аргентине. На сваки покушај "триколора" стиже експресан одговор, чини се да Кампацо и Скола контролишу овај меч.

Скола има 18 поена и 11 скокова, Кампацо је на 11, а Вилодза на десет поена. Еван Фурније и Франк Нтиликина постигли су по 11 поена за Француску.

15.09 – Вилдоза погађа два слободна бацања за најубедљивије вођство Аргентине од почетка меча – 50:38. "Гаучоси" имају одговор на сваки потез Француске, Венсан Коле мора да тражи нови тајм-аут.

15.02 – Настављен је меч.

14.47 – Тројком Факунда Кампаца, Аргентина на полувреме одлази са предношћу од 39:32.

Изузетно занимљив и динамичан меч у Пекингу. Аргентина води од самог почетка, Француска се непрестано труди да ухвати прикључак.

Мали број асистениција (4:4) и изгубљених лопти (6:4 на штету Аргентине), предност "гаучоса" у скоковима (21:17), по две тројке на обе стране.

Скола је одличан са 13 поена и десет скокова, Кампацо је постигао осам. Фурније је дошао до девет, Лабејри осам поена на другој страни.

14.34 – Аргентинци праве серију од 6:0, воде са 29:24, тајм-аут на другој страни тражи Венсан Коле.

14.29 – Први пут на мечу, после почетних 2:0, Француска води – 24:23. Тајм-аут за Ернандеза, селектора Аргентине.

14.23 – Завршена је прва четвртина, Аргентина води са 21:18.

Успели су Французи да ухвате прикључак, највише захваљујући ролама Лабејрија и Де Колоа (по шест поена), док се пробудио и Еван Фурније (четири). Скола и даље најефикаснији са десет поена, Кампацо је постигао пет, уз три асистенције.

14.16 – Стижу Французи на минус два, али поново Скола чува предност своје екипе – 17:12.

14.07 – Фантастичан почетак "гаучоса", који после три и по минута игре воде са 10:2.

Скола је већ постигао седам поена, Кампацо једну тројку. На другој страни, једини стрелац за "триколоре" је плеј Нтиликина.

14.02 – Почео је меч. Почетне петорке – Француска: Нтиликина, Фурније, Батум, Мбаје и Гобер; Аргентина: Кампацо, Гарино, Брусино, Делија и Скола.

13.58 – Интониране су химне Француске и Аустралије, ускоро ће почети меч.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво