Читај ми!

Сутјеска - 80 година, највећа герилска битка Другог светског рата

Битка на Сутјесци, 5. непријатељска офанзива или операција „Шварц“ за већину генерација данас је тек један велики ехо партизана. Изложба, као подсећање на ову велику епопеју одржава се у Галерији РТС од 19. септембра до 6. октобра 2023.

 Шестог маја 1943. командант немачких трупа у Хрватској генерал Рудолф Литерс издао је заповест о припреми и извођењу операције „Шварц“ са циљем ликвидирања партизанског покрета. За операцију опкољавања и уништења партизанских јединица на простору Сутјеске, Пиве и Таре ангажовано је 127.000 војника. У обручу јединица фашистичке Немачке, Италије, Бугарске и Независне Државе Хрватске нашло се 22.148 партизанских бораца. Битка на Сутјесци је започела 15. маја.

Након месец дана крвавих борби окончана је 15. јуна. Упркос огромним губицима партизана – погинуло је 7.454 борца (од чега 6.946 мушкараца и 597 жена) – главнина јединица је успела да се извуче из обруча. Да је партизански покрет ликвидиран у операцији „Шварц“, тешко да би се икад опоравио. Битка на Сутјесци је највећа герилска битка вођена у Другом светском рату, прекретница Другог светског рата у Југославији.

 Подсећањем на важне датуме и догађаје током Првог и Другог светског рата, програмима релизованим сопственом иницијативом протеклих јубиларних година, Радио-телевизија Србије негује културу сећања на страдања и жртве нашег народа током неких од најважнијих историјских, светских, догађаја. Претходне три године, део активности у Галерији РТС-а посвећен је и антифашистичкој традицији снажно утканој у свест још живих учесника и потомака ратовања половином прошлог века. Изложбом „Сутјеска-80 година“ од 19. септембра до 6. октобра 2023. наставља се низ излагачких активности тим поводом, после изложби „Крагујевачка трагедија 1941“, „Сећање на југословенске уметнике револуције“ и „Козара 1942“.

У сарадњи са неколико културних институција од Тјентишта до Београда: Музеја Битке на Сутјесци, Војног музеја из Београда, Медија центра „Одбрана“, Музеја савремене уметности – Београд, Музеја Југославије и Музеја жртава геноцида реализована је поставка са око 280 експоната. Посетиоци ће моћи да виде уметничка дела неких од најпознатијих ликовних уметника на тему ове битке: одливак у бронзи споменика „Тјентиште“ на дрвеном постаменту, оригиналне експонате из НОБ-а – од оружја и оруђа, униформи и других одевних предмета, фотографија... Посебност изложбе су колажи Горанке Матић из циклуса „Тихо тече Сутјеска“ као и документарне фотографије изградње грандиозног Споменика у чувеној Долини хероја на Тјентишту, ауторском раду вајара Мирослава Живковића (1928–2020).

Целину изложбе у Јавној медијској установи заокружују експонати из Фундуса РТС-а са снимања филма „Битка на Сутјесци“ и каталог изложбе, публикација, у коме су текстове сабрали историчар Музеја Битке на Сутјесци Теодора Станковић, историчар Предраг Ј. Марковић и песник и публициста Енес Халиловић. Аутор поставке изложбе је Петар Ђиновић, уредник каталога Небојша Грујичић.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе. 

 

 

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво