Читај ми!

Галерија РТС, од 7. јула до 31. августа 2022.

Сећање на југословенске уметнике револуције

Изложбом „Сећање на југословенске уметнике револуције” направљен је избор дела откупљених са изложби „НОБ у делима ликовних уметника Југославије” у периоду од 1961. до 1985. године, која се трајно чувају у фундусу Галерије Дома Војске Србије.

Обележавајући двадесетогодишњицу постојања Југословенске народне армије, Дом ЈНА у Београду покренуо је иницијативу за приређивање велике ликовне изложбе посвећене мотивима Народноослободилачке борбе и револуције.

Изложба „Сећање на југословенске уметнике револуције" премијерно је приказана у Великој галерији Дома Војске Србије у Београду септембра 2018. године.

Иако је након три и по деценије успешног постојања шестом изложбом завршен циклус изложби „НОБ у делима ликовних уметника Југославије", Галерија Дома ЈНА је својим концептом рада и обележавањем важних историјских тема обезбедила учешће изабраних уметника свих генерација и свих стилских опредељења са подручја Југославије.

Са ове временске дистанце остаје само да увидимо да је манифестација изнедрила најтрајнија и истински вредна уметничка остварења на тему Народноослободилачке борбе и револуције, која данас чине нашу уметничку баштину, битну за разумевање развоја југословенске уметности у првим деценијама након ослобођења.

Слободарски и људски идеали наше револуције по својим хуманистичким вредностима остали су и чине интегрални део наше стваралачке праксе, која се потврђује у пуној и слободној афирмацији креативних потенцијала наших народа и народности, о чему сведочи и шест до сада организованих изложби на тему НОБ-а. Од најбољих дела створена је збирка Галерије Дома ЈНА, која представља непроцењив део наше културне баштине.

Каталог изложбе можете погледати овде.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво