Одржава се од 18.08.2016 до 03.09.2016.

Духовни код Украјине

„Духовни код Украјине“ је изложба великих „писанки“ односно Ускршњих јаја која представља део изложбе из годишњег фестивала писанки у Украјини.

Духовни код Украјине Духовни код Украјине

Украјински фестивал писанки је традиционални годишњи догађај, који има посебан значај за украјински народ, негује и шири украјинску културу и народне обичаје. На примеру цртања писанки овај фестивал развија народну уметност и шири традицију цртања писанки не само у Украјини, него и далеко ван њених граница, објашњава, шта у ствари значи писанка за Украјинце.

Сваке године на фестивалу се приказује нешто ново. Године 2012. у Украјини је успостављен рекорд  Украјине – највећа количина писанки (28 000) и највећа писанка у историји Украјине (висина око 4 метара). Занимљиво је да су учесници изложбе не само најпознатији уметници Украјине, него и обични грађани који се баве цртањем писанки као хобијем. Двадесет великих писанки из последње изложбе су стигле у Србију. Између њих се налазе и 4 писанке које су ушле у десет победника на овогодишњем фестивалу.

Свака од писанки је ауторски дизајн и ауторски рад. На њима су обрађене различите теме, почев од слика из традиционалних украјинских бајки, украјинског народног веза све до свемирских и ванземаљских биљака као и модерних техника цртања и фарбања.

Циљ ове изложбе је да се Србији отвори прозор у историју а и савремену традицију украјинског народа, и да се подстакне жеља да српски грађани дођу у Украјину и лично доживе све њене лепоте и чаролије.

Изложба у Галерији РТС-а је саставни део  Туристичког фестивала „У гостима код Украјинаца“, који се одржава од 18.08 до 03.09 у Београду.

Шта заправо значи  писанка за украјинце?

За украјинце је јаје – душа народа. Писанка, како у Украјини зову ускршње јаје, је једна од древних форми народног цртања, симбол пролећа, сунца, повратка природе у њихов живот. Одавно се јаје сматрало симболом рођења новог живота и наставка рода.

Јаје се осликавало различитим симболима коју су се претворили у орнаменте. Тако је постао обичај да се цртају јаја. Цртање јајета у украјинској култури има древну историју. Најстарије писанке су биле од керамике и датирају од периода Кијевске Руси. У историјским изворима постоје писмене информације о цртању на сировим јајима. У предхришћанском добу писанка је имала улогу чувара. Та традиционална функција као и древни орнамент су сачувани и до дан данас: троуглови, спирале, трирогови – све су то знаци који и до сада имају своје сакрално значење.

2013. године у Лавову археолози су нашли писанку на гушчијем јајету. На њој је осликан симбол „уж“. Писанка је стара 500 година, очигледно је направљена у козачко доба.  На крају 19. и на почетку 20. века цртање писанки је било присутно на читавој територији Украјине, али чим је дошла совјетска власт, писанке су проглашене забрањенима пошто су се сматрали црквеним атрибутом.

Повратак традиције цртања писанки на територију Западне Украјине почео је 1960-1970. године. Писанке су почели да продају на пијацама, праве сувенире од њих, појавиле су се писанке од дрвета и керамике. Проглашење независности Украјине је дало нови импулс повратку народних традиција, уметности, заната украјинског народа. У мрежи народних традиција значајно место заузима и писанка која је сад добила и други значај – симбола рођења нове Украјинске државе, симбола среће, радости и живота. Године 1987. у граду Коломија у Карпатима отворен је први у Украјини музеј писанки.

Цртање писанки

Према традицији Украјинци су цртали писанке почев од друге половине Ускршњег поста, а највише су их правили у четвртак и петак пред Ускрс. Веровали су да ће писанка бити лепа само ако током њеног осликавања сликар у кући буде сам. Мало ко зна да су се писанке правила у манастирима. На њима су се цртале различити религијски мотиви. За Ускрс писанке и „крашанке“ су носили у цркву на освећење, а после се оне користиле за украс у кући, ускршњим играма или као чувари куће.

Симболички значај писанке састоји се од два дела:

1)  значаја самог јајета које садржи основу за могуће рођење новог живота;

2) значаја симболичких знакова који се цртају на јајету.

Писанке, за разлику од „крашанки“ (фарбаних јаја, каква се праве у Србији, рецимо), се не једу, пошто су они чувари. Поклоњене писанке се чувају у кући на почасном месту све до следећег Ускрса.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије