Одржава се од 17.03.2016 до 30.03.2016.

Мултимедијална изложба радова Зорана Јовановића - "Нема духа без слуха"

„Бетовен је пред крај живота био глув, али није компоновао за глуве“ – са осмехом одговара Зоран Јовановић на питање одакле идеја за баш овакав наслов изложбе његових радова у РТС-у. Са огромним ентузијазмом према стварању и данас, овим насловом Јовановић објашњава потребу уметника да и после више од пола века неуморног рада, са истим ентузијазмом као на почетку, наставља да ствара све док има заинтересовану публику. У томе и лежи снага појединца, његовог дела и оних спремних да их препознају у право време.

Мултимедијална изложба радова Зорана Јовановића  - "Нема духа без слуха" Мултимедијална изложба радова Зорана Јовановића - "Нема духа без слуха"

Кад је реч о делу Зорана Јовановића, његова публика данас обухвата бројне генерације, из целог света. Једнако поштовање према његовом раду имају љубитељи карикатуре и филма без обзира на националност, језик којим говоре и место где се налазе. Јер, о свему ономе о чему Јовановић говори јавности и нису потребне бројне речи. Довољни су цртеж, мало боје (и не мора), покрет... Једноставна стилизација, без занатског разметања. Теме универзалне, а поруке јасне. Његова генерација га добро познаје, посебно оне радове за које су му уручене бројне награде широм света. Мало млађи посматрали су његове антиратне карикатуре и филмове попут пророчких, сатиричних визија током деведесетих година. Са представљањем његових најбољих радова данас у Галерији РТС-а, безвременост његовог стваралаштва у савременом новом контексту имају прилику да сагледају и они најмлађи, ствараоци који тек стасавају у студентским клупама и сви они духа довољно спремног да осети снагу говора карикатуре која је „изнад дневнополитичке употребљивости и локално-друштвене препознатљивости“.

Јовановић ствара хумористичке цртеже, карикатуре, непрекидно већ деценијама. Овај изузетни цртач, који се вешто носи с апстрактношћу сатиричко-графичког језика, подсећа нас да његове визуелне метафоре, доскочице и упечатљиви таблои увек имају неколико слојева значења и сугестија. Рукопис ових цртежа препознаје се и у Јовановићевим анимираним филмовима, као и у инсталацијама, што је знак логичне доследности и истрајности.

Ако је Бетовен Јовановићу инспирација данас, Зорану Јовановићу је Генерал без сумње обележио професионалну каријеру. Свих ових година био је познат по антиратној карикатури и филмовима, а често понавља и тему људских и друштвених деоба, манијакално сврставање под заставе, потребу да се људи разликују, али не појединачно, као самобитне личности, већ у крду, окренутом уништењу оних других.

Његово име налази се у Антологији најбољих карикатуриста, илустратора и графичких дизајнера по избору уредника „Њујорк тајмса“. Рад којим је представљен је антиратна карикатура „Генерал са крстовима”, први пут објављена у Хамбургу 1965/66. За ту исту карикатуру добио је 1967. Златну палму у Бордигери у Италији.

“Генерал је обележио мој живот са те лепе стране, али и са тужне јер сам схватио да неки људи и даље живе, зарађују и добијају ордење на туђим лешевима. И мој цртани филм ’СОС’ је сатира на рат” – каже Зоран Јовановић.

Зоран Јовановић је рођен 1938. године у Новом Саду. Бави се примењеном графиком. Ради као слободни уметник од 1956. Својевремено је био уредник карикатуре у „Комунисту“. Сарађивао је са најугледнијим листовима са простора бивше Југославије – „Политика“, „Борба“, Новости“, „Младост“, „Јеж“, у Телевизији Београд, као и са најпознатијим светским листовима. Члан је УЛУС-а, УЛУПУДС-а и УФУС-а. Освајао је значајне домаће и иностране награде за карикатуре и филмове, које је приказао и у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку. Излагао је самостално и на групним изложбама, а многобројне награде које су му додељене својим легитимитетом довољно говоре о изузетности овог уметника.

Јовановићева остварења приказана су на фестивалима у Оберхаузену, Монтреалу, Кракову, Сиднеју, Београду, Загребу, Лондону, Аспену. Ретроспективе цртаних филмова имао је у кинотекама Харварда, Тел Авива, Јерусалима, Хаифе, у културним центрима Бомбаја, Њу Делхија, у студију Волта Дизнија.  

Себе описује као редитеља цртаних филмова, карикатуристу и сликара графичара који је близак ликовној уметности и покушава да оно што је направио у карикатури повеже са филмом.

Чак и у поодмаклим годинама наставља са пројектима.

Овде можете погледати/преузети каталог изложбе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара