Студентска поликлиника добила донацију напредног ултразвучног апарата

Српско-америчка Медицинска асоцијација (САМА) донирала је ултразвук Заводу за здравствену заштиту студената у Београду, а др Вера Блаженчић-Младеновић испред асоцијације истиче да су средства прикупљена јако брзо као и да су учествовали бивши студенти Београдског универзитета који су се у овој установи лечили, а сада живе у Сједињеним Америчким Државама.

"Послат је мејл када је већ прошло време за сакупљање донација, после Божића прошле године, међутим одзив је био невероватан за ову поликлинику, јер су многи људи који су дали донацију били студенти Београдског универзитета некада, а самим тим и пацијенти ове установе. Већ у марту је сакупљен цео износ за овај апарат и захваљујући Министарству здравља које је одмах потписало одобрење за давање донације, уговор је потписан 4. априла и апарат је стигао 15. маја", рекла је Блаженчић-Младеновић.

Она је казала да је ову организацију основао доктор Иван Аксентијевић 2009. године, као непрофитну невладину хуманитарну организацију која окупља не само лекаре, него и људе других струка.

"Заједничка је жеља да се некако помогне нашем здравству овде. Имамо различите струке, а донације дају људи који живе у Америци. Има наших али и других националности. Повремено се организују донаторске вечери једном годишње у Чикагу. Организује се тениски турнир и некада по потреби као што је био за студентску поликлинику послат је мејл", рекла је Блаженчић-Младеновић.

Сада је актуелан пројекат сакупљања средстава за обнову сеоских амбуланти, додала је и нагласила да осим инфраструктуре донације ће покривати и набавку опреме.

"Сматрамо да су сеоске амбуалнте најмање у фокусу да им се помогне, а услови су јако лоши. Потпредседник САМЕ Зоран Младеновић послао је мејл на 150 адреса и добли смо одговоре од 40 домова здравља из руралних крајева. Сада смо у процесу разматрања и одабира", најавила је Блаженчић-Младеновић.

Помоћница директора за медицинске послове Поликлинике Мила Паунић рекла је да с обзиром да у Стационару Завода постоји мобилни ултразвучни апарат који је стар више од 15 година, који се по наводима произвођача више не сервисира што компликује и његову поправку, донација овог Миндраy ДЦ-60 апарата долази у правом тренутку и изузетно је значајна.

"Ултразвучни прегледи су у оквиру дијагностичких, али и превентивних прегледа од велике важности, а посебно код успостављања дијагноза у области опште медицине, гинекологије, хируршких и интернистичких обољења. Обављају се прегледи абдомена, мале карлице, штитасте жлезде, дојки као и површних структура у циљу дијагностике мускулоскелетних повреда", рекла је Паунић.

Додаје да се ултразвучним прегледима могу на време открити различити поремећаји функције јетре, слезине, жучне кесе и других трбушних паренхимских органа, као и доброћудни и злоћудни тумори јајника, постојање њихове полицистичне структуре, дијагностиковање трудноћа укључујући и ванматеричне трудноће.

"Миндраy Ц-60 је ултразвуццни колор доплер апарат са три сонде, и значајно ће унапредити и подићи квалитет услуга које пружамо нашим пацијентима, јер омогућава још квалитетнију дијагностику и правовремено започињање и спровођење лечења студената београдских универзитета", рекла је Паунић.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије