Одржава се од 16.07. до 30.09.2015.

Атлантида - запис живота у камену, изложба скулптура Ратка Вулановића

У Изложбеном холу Радио-телевизије Србије оживљени су камени градови, насеља, културе, природа, догађаји, време. Изложба Ратка Вулановића „Атлантида" је прошлост, будућност и садашњост.

Атлантида - запис живота у камену, изложба скулптура Ратка Вулановића Атлантида - запис живота у камену, изложба скулптура Ратка Вулановића

Ратко Вулановић се појављује у нашој савременој уметности као изузетна личност по својој посвећености камену као материјалу и камену као бићу мајдана. Камен са којим Ратко Вулановић ради је гранит и љути камен из херцеговачких и црногорских планина. Он је вечан, успешно се одупире времену, свему одолева... То је материјал од кога је, највероватније, и сам делимично саткан.

Када је речено да је Вулановићева скулптура светског значаја, није то речено олако и само поводом ове изложбе, речено је то у контексту целовитости његове личности и његовог дела. Ако се подсетимо његових излагачких приредби на отвореном простору: "Камени град" испред тврђаве у Будви, "Камени свет" у Никшићу, "Камени пропилеји" на улазу у Аду, богате изложбе алуминијских мега-ансамбала дуж Кнез Михаилове у Београду и Подгорици, "Мегалополиса" од пре четири године опет у УЛУС-овој галерији, па видимо да је реч о монументалној скулптури без премца у нашој средини.

Тамо где је београдска Ада, засењује ред огромног камења поређаног нечијом руком. Раткове камене скулптуре подсећају на Стоунхенџ - праисторијски споменик из неолита и бронзаног доба који се налази на југу Енглеске, киклопске стене, Колоса са Родоса, aсирске кентауре и древне градове, буде осећаје на сусрете са Бијелићевим сликама. Његова уметност је необична и упечатљива колико и он сам. Свака његова скулптура својом конструкционом сложеношћу, делује монументално и збуњује посматрача колико и њен творац. Ма колико једноставна, Вулановићева скулптура нуди сложене визуелне и тактилне сензацијe - кретање светлости по самосталној артикулисаној површини а тиме и протицање времена које мери као пешчани сат.

Оно што је константа и прати све фазе његовог стваралаштва је фасцинантна енергија. Ратко је један од ретких уметника толике продуктивне моћи да би се могло рећи да његово длето успева да прати његову мисао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара